Arhiva 20.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

JAVNIM RADOVIMA NA USLUZI STARAČKIM KUĆANSTVIMA

Program javnih radova u Općini Šenkovec među najbolje je organiziranima u našoj županiji i pokriva najširi spektar potreba. Osim radova na javnim površinama, angažmana u Knjižnici i čitaonici te u Osnovnoj školi u Šenkovcu, osobe koje su u evidenciji Zavoda za zapošljavanje pomažu u staračkim domaćinstvima.
Za taj dio poslova zaduženi su Alenka Ratajec koja je nezaposlena posljednjih godinu i pol dana i Robert Kovač koji je u potrazi za poslom pune tri godine. Njihov je rad počeo upoznavanjem sa spiskom staračkih domaćinstava koja su iskazala interes za pomoć u kući.
- Dobili smo popis s dvadesetak domaćinstava u kojima svakodnevno pomažemo na poslovima koje nam ukućani istaknu kao potrebne tog trenutka. Otkako su radovi počeli, javlja se sve više ljudi kojima je potrebna pomoć, a u pravilu se radi o samačkim domaćinstvima - kaže Robert Kovač.
Može se pretpostaviti koje sve poslove odrađuje ovaj dvojac, no, Alenka Ratajec ih je i precizirala:
- Kosimo travu, uređujemo vrt i okućnicu, ali radimo i u samim kućanstvima. Tu podrazumijevam sve poslove koje obavljamo i u svojim domaćinstvima, poput pranja prozora i zavjesa, čišćenja, odlaska po namirnice u prodavaonicu.
S našim smo sugovornicima obišli dva kućanstva. U oba same žive Ivka Perhoč i Marija Kolar.
- Meni su 84 godine, već sam deset godina udovica i doista mi je dobro došla pomoć koju Alenka i Robert pružaju, zajedno s drugim ljudima koji obavljaju javne radove. Ova djeca naprave mi sve što trebam, predobri su i beskrajno sam im zahvalna - suznih očiju kaže nam Ivka Perhoč i u crticama iznosi svoju životnu priču, borbu s bolešću, odlaske liječniku.
U njezinom smo dvorištu zatekli i Davorku Štrukelj i Nadu Vargu koje su uređivale zelenilo te saznali da dnevno uspiju obići dva, najviše tri kućanstva - ovisno o opsegu poslova koji je potrebno obaviti u svakom od njih.
Bili smo i kod Marije Kolar koja je svoj radni vijek provela u Ciglani.
- Radila sam punih 30 godina, danas mi je 75 i doista trebam pomoć ovih dobrih ljudi. Dobra je ideja da se javnim radovima pomogne i nama starijima jer uvijek ima poslova koje nam je teško obaviti. Nismo više mladi i vitalni, zato sam zahvalna ovim mladim ljudima iako žalim što su bez zaposlenja jer je trajno rješenje posla ujedno i najbolje rješenje - kaže M. Kolar.
Javni radovi koji se obavljaju na ovaj način, izlaskom ususret najstarijima, ali i najmlađima, ne samo da pojednostavljuju svakodnevicu, već i među mještanima pridonose zbližavanju i boljem razumijevanju međusobnih potreba.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2982