Arhiva 05.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Je li Petar Lovrenčić zapalio svog oca? Podignuta optužnica

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo je pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv Petra Lovrenčića (27) iz Gardinovca zbog počinjenja kaznenog djela prouzročenja smrti iz nehaja. Njemu se u teret stavlja da je 14. svibnja ove godine u dvorištu obiteljske kuće polio benzinom košnice s pčelama, prijeteći da će izazvati požar, kako bi na taj način zastrašio svoga oca Franju (57) koji je također bio poprskan benzinom.
U međusobnom naguravanju, Petar je upalio plastični upaljač olako držeći da neće izazvati plamen, kako se navodi u optužnici. No, izazvao je zapaljenje benzina na gornjem dijelu očeva tijela, a Franjo Lovrenčić tako je zadobio opsežne opekline zbog kojih je preminuo 20. svibnja. Policija je tragediju isprva tretirala kao nesretan slučaj u kojem je Franjo Lovrenčić stradao polivši se sam dok je točio benzin u motornu pilu. Nakon što ju nije uspio upaliti, uzeo je predah uz cigaretu i tako se sam zapalio, glasila je prva službena verzija događaja.
Vođena javnim pogovorom, policija je detaljnije istražila slučaj i promijenila sliku i kvalifikaciju događaja, a Državno ju je odvjetništvo prihvatilo.

Oršušu počelo suđenje za ubojstvo brata

Na županijskom sudu u Varaždinu je u utorak, 27. kolovoza počelo suđenje Franji Oršušu (43) iz Orehovice, optuženom da je 30. prosinca 2012. godine, oko 22 sata u obiteljskoj kući, koju dijeli s braćom, s nekoliko udaraca tupim dijelom sjekire ubio brata Stjepana Oršuša (38).
Odnosi između braće dugo su godina bili napeti i puni nasilja, pri čemu je, po izjavama nekih svjedoka, pokojni Stjepan bio zlostavljač. I te je večeri izbila svađa i fizički sukob u kojem je Franjo izgubio živce i okončao ga tragično. Na suđenju se očitovao da se ne osjeća krivim, iskoristivši priliku da se služi romskim jezikom, uz pomoć tumača. Izloženi su i dokazi i ispitani neki svjedoci optužbe. Sljedeća rasprava zakazana je za 24. rujna, a na njoj će biti ispitani neki svjedoci obrane. Nije isključeno da 24. rujna već bude izrečena i presuda. Ne bude li odlaganja zbog nedolaska pozvanih – slučaj je u forenzičkom smislu jednostavan. Radi se uglavnom o procjeni okolnosti i motiva djela.

Izvor: 3045