Arhiva 03.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Je li sindikalac Veble uhraćen u krađi?

Nedavni otkaz ugovora o radu Franji Vebleu, dugogodišnjem sindikalistu, profesionalcu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, službeno je iz središnjice Sindikata obrazložen uopćenom formulacijom - “poslovno uvjetovanim razlozima”. Međutim, listu Međimurje javili su se članovi jedne međimurske podružnice Sindikata trgovine Hrvatske kojima je Franjo Veble bio sindikalni predstavnik. Oni tvrde da je Veble imao mogućnost raspolaganja žiro-računom podružnice te da se “malo zaigrao novcem”, pa su ga oni prijavili nadređenima, nakon čega je krenula procedura oko otkazivanja ugovora o radu. Tako je, tvrde, Veble ponovio “pogrešku” iz 2000. godine, kada je kao glavni županijski povjerenik u MTČ Tvornici čarapa d.d. imao problema s financijama, zbog čega je sindikalno povjereništvo protiv njega podnijelo kaznenu prijavu - a sud ga osudio. Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a i dojučerašnji Vebleov šef i nakon ponovljenog upita inzistirao je na ranijem pojašnjenju. Ponovio je da je Veble dobio poslovno uvjetovan otkaz, s otpremninom od 38 tisuća kuna koja mu pripada po zakonu te da “određene nepravilnosti kojih je bilo u zastupanju članova Sindikata trgovine Hrvatske nisu imale utjecaj budući da je Veble član SSSH-a, a ne STH-a i da su te nepravilnosti razriješene. Tako niti SSSH, niti Sindikat trgovine, nisu imali razloga poduzimati bilo kakve mjere” - potvrdio nam je Novosel u petak, nevoljko priznajući da je problema bilo.
- Bilo je određenih problema, ali ti su problemi riješeni, razliku koja je postojala Veble je podmirio. Priče uvijek postoje, ali činjenica je da na idućoj sjednici predsjedništva idemo u preustroj. To što je Veble ispao prvi iz inih razloga ne znači ništa, stojim kod onoga što sam vam ranije rekao - zaključio je Novosel.
Priliku da se izjasni o svemu željeli smo dati i Franji Vebleu, ali je bio nedostupan. U međuvremenu je SSSH za svog predstavnika u Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije, umjesto Veblea, koji je bio i zamjenik predsjednika GSV-a, predložio Mladena Zemljića iz Sindikata graditeljstva.
Vlado Trstenjak

Izvor: 3049