Arhiva 03.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

60. OBLJETNICA VESELIH MEĐIMURACA

Je li važniji Bandić ili Grabrović?

Kulturno-umjetnička udruga Veseli Međimurci dugo je pripremala nastup za svoj 60. rođendan, a konačnim je rezultatom uistinu razveselila prepunu dvoranu Centra za kulturu. Brojni bivši članovi, prijatelji i poštovatelji njihova rada uživali su u dvosatnom programu u kojem nije nedostajalo bogatstvo plesa i pjesme, ne samo iz Međimurja, već i drugih dijelova Hrvatske. Folklorna skupina pod vodstvom Nikole Kotura i voditeljice pjevanja Lane Magdalenić provela nas je kroz hrvatsku kulturnu baštinu prikazavši plesove, pjesme, ali i nošnje Međimurja, Bačke, Hrvatskog zagorja, otoka Ugljana, Baranje, zagrebačkog Prigorja i Slavonije.
Pjesmom se predstavila i sjajna solistica Jelena Tisaj, a na cimbalu ju je pratio Nikola Baričević. Veseli tamburaši pobrinuli su se za nekoliko intermezza, a najsimpatičniji nastup imale su dječje folklorne skupine pod vodstvom Martine Seršić i Gordane Kolarić. Uz sve to, prikazan je i kratak film o povijesti Udruge, stare fotografije, neki od najljepših trenutaka.
Milan u prvom redu, Matija u kutu
Kad smo kod povijesti i prvih dana Veselih Međimuraca, ne možemo ne spomenuti veliki propust. Zaželjelo se predsjedničkom kandidatu, ili možda njegovim voditeljima kampanje u Međimurju koji su ga čitavog dana vukli diljem Županije, da i on malo pogleda što rade Veseli Međimurci.
Pa su tako Bandić i njegova brojna svita, a ako tome pridodamo županijske i gradske čelnike, ispunili prvi red dvorane.
Sve to ni ne bi bilo tako neuobičajeno, no kad je predsjednik Udruge Miljenko Zelenbaba na samom početku pozdravio utemeljtitelja i dugogodišnjeg voditelja Veselih Međimuraca Matiju Grabrovića, morali smo ga tražiti pogledom.
Našli smo ga na vrhu stepeništa smještenog na pomoćnom stolcu na kojem obično sjede djelatnici Centra za kutluru.
Mjesta u prvom redu za njega nije bilo. Pa sad - možda su malom Međimurju ovi iz prvih redova ipak važniji.
K. Štebih

Izvor: 2849