Arhiva 15.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

JEDE MI SE NEŠTO SLATKO - Tart od borovnice!

Pratimo sezonu i baš nam je super jer stižu borovnice! Previše forsiram slana jela, idemo malo na deserte. Već je i bilo vrijeme ;). Ovo je recept za jedan brutalno dobar tart od borovnica koji je mega jednostavan, a toliko dobar da će se vaši ukućani potući oko zadnjeg komada. Pogotovo ako uz njega servirate neki sladoled (preporučam vaniliju).
Ako ovaj članak čita netko muškog spola, daj si truda za ovaj recept, iznenadi malićku na koju bacaš oko i tvoja je! Ljubav ide kroz želudac! Da krenemo. Raspodijelit ćemo recept na dva dijela: tijesto i fil.
Pomiješajte sve gore navedene sastojke i oblikujte kuglu. Trebat će vam neko vrijeme da se oni spoje, ali ne paničarite, kad maslac omekša, lakše će se povezati. Ako vam se stvarno čini presuho, dodajte jednu žlicu obične vode. Stavite u hladnjak na najmanje pola sata (tijesto zamotajte u prozirnu foliju).
Pomiješajte šećer i škrob u zdjeli i ostavite sa strane. Odvojite 250 g borovnica i pomiješajte ih s jednim limunovim sokom i 1dcl vode. Stavite da se lagano ukuha. Ako volite nešto jače, vodu zamijenite nekim alkoholom po želji (ne pretjerujte). Kad zakipi, dodajte šećer i škrob i dobro promiješajte. Smanjite vatru i prokuhajte do željene gustoće (sve ovisi o vašim borovnicama). Kad je kuhano, maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se ohadi, umiješajte ostatak borovnica.
Odstajalo tijesto razvaljajte na debljinu koja vama odgovara - neki vole deblje kore, neki tanje. Ponovo napominjem da mi je glupo davati recept sa strogim uputama, igrajte se, hrana je zabavna. Razvaljano tjesto stavite u vaš kalup i ponovo bacite u hladnjak na nekih 10 minuta. Nakon svih tih napornih hlađenja tijesta (temperatura je jako bitna), konačno možemo staviti fil u tijesto. Pravilno ga rasporedite i spremno je za pećnicu.
Tart pecite na 1800 C oko 45 minuta, ali - sve varira, ovisno o vašim namirnicama.
Ponovo napomena - sladoled je OBVEZAN uz ovaj desert.
Dobar vam tek!

FIL
- 300 g borovnica
- limun
- 30 g škroba (gustin/gusnel)
- 100 g šećera (sami si regulirajte slatkoću)

TIJESTO
- 125 g maslaca (ne margarina!!!)
- 250 g glatkog brašna
- 60 g šećera
- 5 g soli
- 1 jaje

Izvor: 3042