Arhiva 31.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Jedino sinu dekanice Breslauer nije naplaćena školarina?!

Nakon što je list Međimurje u rujnu objavio prilog o problematici koju javno i unutar Međimurskog veleučilišta (MEV) Čakovec propituje tamošnji viši predavač mr. sc. Drago Francišković, naš je tjednik došao do novih spoznaja koje se tiču ovdašnje visokoobrazovne ustanove.
Da podsjetimo. Profesor Francišković je, kao nositelj predmeta osnove statistike, svoju i pozornost javnosti putem našeg tjednika usmjerio na propitivanje imenovanja kolege, inače vanjskog suradnika, Tibora Rodigera u status predavača na MEV-u te njegovog predavanja, ispitivanja i ocjenjivanja redovnih studenata za koje je inače bio zadužen sam Francišković. Držali smo se tada gotovo isključivo ovog posljednjeg - predmeta osnove statistike koji je Vlatko Breslauer, sin privremene dekanice MEV-a Nevenke Breslauer, kao redovni student prijelaznik polagao kod Rodigera, a ne kod Franciškovića.
U razgovorima koje smo za prilog u rujnu vodili s privremenom dekanicom i prodekanom za nastavu Željkom Knokom, na tu temu, nije nam predočen dokument Odluke o zaduženjima nastavnika u akademskoj godini 2010./11. za zimski semestar. Predočen nam je niz dokumenata koje nismo mogli dobiti u kopiji, usprkos činjenici da je MEV javna ustanova čiji je osnivač Međimurska županija, a pristup informacijama, pretpostavljamo, transparentan.
Odluku o zaduženjima nastavnika, nakon objave novinskog priloga, predočio nam je sam Tibor Rodiger, iskreno se čudeći kako ju prvi put vidimo. Nije o tome želio javno diskutirati, što smo i poštivali.
U svakom slučaju, gore spomenuti dokument svjedoči o tome da je Rodiger imao zaduženje predavanja i ispitivanja ekonomske matematike za sve, matematike 1 za izvanredne studente i osnova statistike za izvanredne studente iz ak. godine 2009./10. i prijelaznike u ak. godini 2010./11. Riječju, njegovo ispitivanje i ocjenjivanje redovnih studenata prijelaznika (među kojima i sina dekanice) bilo je legitimno.
Odluku o zaduženjima nastavnika temeljem privremenog Statuta MEV-a donijela je privremena dekanica Nevenka Breslauer. Upitno je je li na to imala pravo s obzirom da su zaduženja nastavnika u ingerenciji Stručnog vijeća.
Predmet odbačen, ali...
Dakle, među prijelaznicima je Vlatko Breslauer koji je u MEV prešao sa Sveučilišta “Jurja Dobrile” u Puli - Odjela za ekonomiju i turizam “Dr. Mijo Mirković”. Jednako kao još 12 studenata u toj generaciji koji su u Čakovcu upisali smjer menadžment turizma i sporta. Njih petero prešli su na ovdašnje Veleučilište u svojstvu redovnih, a osmero u svojstvu izvanrednih studenata. Sam prijelaz prosuđivalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta - ne ocjenjujući ga spornim.
Po prijavi anonimne osobe Državnom odvjetništvu i nakon provedene policijske istrage - nisu pronađeni elementi koji bi sporili bilo što od rečenog. Predmet je odbačen.
Dokumentacija koju posjedujemo daje naslutiti kako istražne radnje možda nisu obavljene posve temeljito.
Popis bez jednog imena
Temom prijelaza 13 studenata s drugih veleučilišta ili sveučilišta na MEV Čakoveć se 22. rujna 2010. bavilo Povjerenstvo za studentska pitanja u sastavu: prof. dr. sc. Nevenka Breslauer, Bruno Trstenjak (ECTS koordinator), Željko Knok (voditelj stručnih studija), mr. sc. Damira Miroslav (predavač) i Željka Breslauer-Mesarić (voditeljica Službe za studentske poslove).
Navedenog datuma Povjerenstvo je svima odobrilo prijelaz na MEV te je privremena dekanica sutradan potpisala odluke o tome.
Odluke su pojedinačne - za svakog studenta prijelaznika posebno i u skladu sa zapisnikom Povjerenstva. One su praktično identične za sve (razlikuju se u obvezama polaganja razlikovnih ispita), a u konstatiranim financijskim obvezama razlikuje se samo jedna. Jedino sinu privremene dekanice nije određena obveza plaćanja školarine u iznosu od 5.500 kuna. On je iz Pule u Čakovec prešao uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH.
U javnoj obavijesti studentima koji su zatražili prelazak na Međimursko veleučilište stajalo je da na upise može pristupiti 12 kandidata za smjer menadžment turizma i sporta te 6 kandidata za smjer računarstva. Obavijest ne sadrži ime Vlatka Breslauera. Možda je razlog izostavljanja imena ovog studenta u tome što obavijest obuhvaća i informaciju o obvezama i rokovima plaćanja školarine koje je on bio oslobođen. A možda i nije?
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3001