Arhiva 14.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Jedinstvena etnološka zbirka Josipa Zvonareka

Preloški poduzetnik Josip Zvonarek odavno na osebujan način osluškuje zvukove prošlosti i gradi duboku vezu s naslijeđem svog rodnog kraja. Tijekom godina uspio je sakupiti 200-tinjak starinskih upotrebnih predmeta, od kojih su mnogi restaurirani kako bi ih se sačuvalo od propadanja. Iako mnogi znaju za Jožinu zbirku, za širu javnost još je uvijek nedostupna, dijelom i zbog inertnosti turističkih djelatnika te čelnika Grada Preloga.
Vlasnik zbirke vrlo je kooperativan i već niz godina rado ustupa eksponate za različite manifestacije po preloškom kraju, kad god kome zatreba kakva etnoscenografija. Manje je poznato da su eksponati iz Josipove zbirke krasili su i pozornicu u sportskoj dvorani kad se u Prelogu snimala emisija Lijepom našom. Dijelove zbirke predstavlja i na tradicionalnoj manifestaciji Dani zahvale za plodove zemlje, a ove je godine prikazano žganjarenje na starinski način s vlastitom opremom. J. Zvonarek pokretač je i jedinstvene manifestacije Priločko kolinje koja se održava svake druge godine, s obzirom da je riječ o projektu koji puno košta, a Grad mu pridaje veliki značaj, no samo na deklarativnoj razini. U Gradu Prelogu vole se manifestacijom pohvaliti i njoj se pridružiti, no bez konkretne podrške. Sredstva koje se prikupe na ovoj priredbi, koju uz Jožu i njegovu suprugu Biserku organiziraju i odrađuju djelatnici caffe bara Kapljica, obavezno se uplaćuju u humanitarnu svrhu. Tako Joža čuva naslijeđe i predaje ga novim generacijama:
- Počelo je tako što sam prikupio nešto starinskih predmeta iz moje obitelji. Ljudi su vidjeli da predmete izlažem u svom ugostiteljskom lokalu kao stalne eksponate te su sami počeli donositi predmete. Među najstarijma u zbirci su lodrica (ili tiblica) i leska (posuda sušenje sira) iz 1865. godine, no jesu li to doista najstariji predmeti - ne znam jer mnogima nije moguće utvrditi godinu nastajanja. Spomenuta dva predmeta mogu datirati jer je na njima urezana navedena godina - priča Joža pokazujući predmete iz zbirke među kojima ima i iznimno rijetkih primjeraka.
- Vidjeli su ovu zbirku turistički djelatnici Grada Preloga, a i Turističke zajednice Međimurske županije, no, osim komentara “Lijepo je”, nije bilo daljnjih inicijativa. Šteta je što zbirku ne vidi više ljudi. Josip Zvonarek u budućnosti planira uređenje etnosobe u prostorima svoje tvrtke u kojoj bi izložio dio predmeta, a dotle je na raspolaganju onima koji imaju ideje kako zbirku približiti ljudima. U ugostiteljskom lokalu izložen je dio eksponata i primjećujemo da starije ljude ti predmeti redovito vraćaju u mladost i djetinjstvo te krenu sjećanja. Svojevremeno je bilo riječi da će se urediti etnokuća u Oporovcu u kojem bi dio ovakve baštine mogao naći svoje mjesto, no trenutno je taj projekt “zaleđen” - kaže Željko Sokač, djelatnik u tvrtki J. Zvonareka i član Skupštine TZ-a Grada Preloga.
Ž. Drljić

Izvor: 2894