Arhiva 17.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

JELEN U STEČAJU: Što će biti sa 190 radnika?

Trgovački sud u Varaždinu 4. listopada otvorio je stečajni postupak nad trgovačkim društvom Jelen d.d. - Industrija obuće Čakovec, i za stečajnog upravitelja imenovao stečajnog upravitelja Stanka Makara iz Ludbrega. Makar je jedan od uspješnijih stečajnih upravitelja koji je vodio ili vodi nekoliko velikih stečajeva u Međimurju, a poznat je kao pobornik nastavka proizvodnje u stečaju i očuvanja radnih mjesta.
Sud je odredio da će se ispitno i izvještajno ročište održati 17. prosinca i već je sad izvjesno da će Makar predložiti zadržavanje proizvodnje. Otvaranjem stečajnog postupka, svi radnici, njih oko 190, dobili su otkaz ugovora o radu i trenutno odrađuju otkazni rok. Odsad im je poslodavac stečajni upravitelj, pa će radnici s njim, budući da posla ima, ubuduće sklapati ugovore o radu na određeno vrijeme.
Mogućnost otvaranja stečaja Jelena najavili smo još u lipnju, međutim, postojala je nada da će se stupanjem “Linićevog zakona” na snagu, 1. listopada, otvoriti mogućnost predstečajne nagodbe i za Jelen. Još 13. rujna, na prethodnom postupku za utvrđivanje uvjeta za pokretanje stečaja, stečajna sutkinja dala je mjesec dana upravi, međutim, 4. listopada stečaj je ipak otvoren. Država, odnosno Ministarstvo financija, nije željela prihvatiti predstečajnu nagodbu. Činjenica je da je tvrtka prezadužena, da su ukupne obveze veće od 50 milijuna kuna, a samo dug prema državi iznosi 31 milijun kuna. Tome treba dodati i dugotrajnu blokadu u iznosu od 27 milijuna kuna u kojoj je tvrtka od zadnjeg dana 2010. godine, pa su na svu imovinu poduzeća “šape” stavili država i banke. Iz Uprave Jelena, koja je od Trgovačkog suda zatražila dodatno vrijeme za dogovor s Ministarstvom financija, pokušali su ponuditi nekoliko rješenja podmirivanja dugovanja, međutim, predstavnici Ministarstva bili su ustrajni na pokretnju stečaja.
Upravo je Jelen, koji ima zaposlene kapacitete i osigurane poslove za najmanje iduća tri mjeseca (što zahvaljujući ugovorima s Ministarstvom obrane, što sa stranim partnerima za koje odrađuju lohn poslove), mogao biti biti primjer predstečajne nagodbe - međutim, nitko nije mogao ponuditi rješenje za ranija dugovanja. Država više nije spremna “žmiriti na jedno oko” i obračunala je kamate na dugovanja, a niti banka nakon blokade računa više nije željela da joj se kredit otplaćuje obročno, već je cjelokupan iznos došao na naplatu.
No, to već spada u domenu pregovaračke (ne)umješnosti uprave koja nije uspjela uvjeriti niti državu, a niti banke da će uredno servisirati dug. Jelen je tako pao kao prva žrtva uvođenja reda u poslovanje. Posljedica je stečaj, koji nužno i ne mora značiti Jelenov kraj. Stečajni upravitelj u petak nam je potvrdio da posla ima, da će svim radnicima produžiti ugovore o radu te čak postoji mogućnost da će određenih kadrova (šivača) možda i nedostajati.
V.Trstenjak

Izvor: 2999