Arhiva 13.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

JELENA TISAJ IZ ČAKOVCA, POTPREDSJEDNICA KULTURNE UDRUGE VESELI MEĐIMURCI

Dvadesetpetogodišnjoj Čakovčanki Jeleni Tisaj, profesorici hrvatskog jezika i književnosti te diplomiranoj etnologinji, folklor je trasirao životni put. Kao trinaestogodišnjakinja se uključila u rad Kulturne udruge Veseli Međimurci i u redovima svoje druge obitelji ostala do danas. Na ovogodišnjem Festivalu kazališnih amatera Međimurja (KAM) nagrađena je za najbolju žensku ulogu za tumačenje jingl pjevačice u predstavi Dobrodošli u kviz, autorice Martine Kuretić Sedlar. Predstava ismijava sve trećerazredno što nude TV programi, a površnost tog svijeta zrcali se i u liku jingl pjevačice koju tumači Jelena.
- Moji prijatelji iz Veselih Međimuraca godinama su dobivali izvrsne kritike i nagrade na ovom festivalu i nagrada za najbolju žensku ulogu za mene prvenstveno predstavlja zadovoljstvo što nisam prekinula taj niz i što sam opravdala povjerenje koje mi je dano - kaže Jelena.
U redove Veselih Međimuraca moju su sugovornicu dovele znatiželja i ljubav prema plesu. Još u ranijem razdoblju svog života počela je trenirati sportski ples i novi joj je izazov bio privlačan. U rad Veselih Međimuraca Jelena se uključuje u zlatno doba ove udruge, u doba u kojem su u njoj djelovali članovi više generacija.
- Danas je situacija drugačija. Podmlatka imamo, ali više nema predstavnika starije generacije te ispada da smo mi s dvadeset i nešto te tridesetak godina života - “veterani”. U doba u kojem sam počinjala rad u folkloru mojoj su generaciji Gordana i Željko Kolarić bili drugi roditelji. Putem te smo povezanosti i topline učili i doživljavali. Kasnije, kad sam otišla u Zagreb na studij, svaki vikend, svaki blagdan provodila sam s prijateljima iz Veselih Međimuraca. Nismo bili vezani samo poslom koji smo zajednički odrađivali, već smo to zajedništvo živjeli. Danas je manje novca i udruge poput naše preživljavaju. Na žalost, zbog manjka novca, nema ni gostovanja, a bez toga nema poticaja mladima - dodaje Jelena koja je nedavno imenovana i potpredsjednicom Veselih Međimuraca na čijem je čelu Nikola Kotur. Uz angažman u KU-u Veseli Međimurci, Jelena vodi i folklor u KUD-u Sveti Juraj na Bregu, kako kaže, malu, ali vrlo motiviranu skupinu čuvara baštine. U Veselim Međimurcima radila je u folklornoj i dramskoj skupini, a otprije godinu dana uključila se i u novoosnovanu sekciju - žensku vokalnu skupinu udruge - koju vodi Andrea Ščapec.
U besparici koja prijeti entuzijazmu, u kulturno-umjetničkim udrugama teško se dolazi i do izvornih dijelova narodne nošnje:
- U međimurskoj narodnoj nošnji uglavnom je sve lako replicirati, osim tibeta.
Sve je manje izvornih primjeraka, a kad na njih i naiđete, ili su preskupi ili ih vlasnici ne daju. Najčešće se radi o starijim ženama koje u svom tibetu iz mladosti žele biti pokopane - kaže J. Tisaj.
OTPLESALA
PREKO
ATLANTIKA
Tijekom studija, Jelena se nije odricala rada s Veselim Međimurcima s kojima se družila svakog slobodnog vikenda, ali je plesala i u Zagrebačkom folklornom ansamblu doktora Ivana Ivančana:
- S njima sam odlazila na duge turneje po Sjevernoj i Južnoj Americi. Bila su to dragocjena iskustva, kao i ona koja sam ranije stjecala u Veselim Međimurcima. Dragocjena zato što nude upoznavanje drugih kultura, drugih ljudi, njihovih jezika itd. Taj društveni aspekt bitan je jer se njime intenzivno doživljava i uči. Prijateljstva koja sam stekla u tom ranom razdoblju svog života najveće su blago koje danas imam. Usprkos ljubavi koja me motivirala, ovolik angažman ne bi bio moguć bez podrške obitelji. Moji su roditelji odradili velik dio posla - dodaje Jelena.
PUTOKAZ
Rad u Veselim Međimurcima formirao je Jelenine interese te direktno utjecao na izbor studija (etnologije). Jedno zlatno zrnce sudbine odredilo je da Jelena pomoću ovog angažmana doživi i drugu vrstu ljubavi - upozna gradišćanskog Hrvata srca svog. Tako je folklor postao svjetlo koje joj je pokazalo put.
Željka Drljić

Izvor: 2933