Arhiva 20.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Jesenski upisni rok: najviše mjesta u Gospodarskoj

U ponedjeljak, 25. kolovoza počinje drugi krug upisa u srednje škole, onaj jesenski. Ovogodišnji su upisi ujedno prvi koji se obavljaju elektroničkim putem, o čemu smo razgovarali s ravnateljem Tehničke škole Čakovec Draženom Blažekom. Njegove su zadaće ove godine šire od onih u školi koju vodi - zadužen je za provedbu upisa u svim međimurskim srednjim školama.

Situacija je ovakva: stvarnih slobodnih mjesta ima u tri škole: Gospodarskoj školi Čakovec, Graditeljskoj školi Čakovec te Srednjoj školi Prelog.

- Gospodarska ima još najviše mjesta, 40. Mislim da će problem biti smjer tehničara za logistiku i špediciju u kojem ima još 14 mjesta. Tu je upitan razredni odjel jer je dato samo deset prijava, a da bi se formirao razred, potrebno je najmanje 20 učenika, ističe D. Blažeka.

U toj je školi slobodnih mjesta i za 8 cvjećara, 5 krojača, 4 pismoslikara i pedikera, po 2 kozmetičara i poljoprivredna tehničara te jednog frizera. Srednja škola Prelog ima slobodno 21 mjesto. Upitni su pekari jer ima 13 slobodnih mjesta, dok u opću gimnaziju mogu primiti još 5, a među ekonomiste 3 učenika. Za djecu s teškoćama za zanimanje pomoćni kuhar ostalo je jedno slobodno mjesto.

Graditeljska škola ima još 14 mjesta, od čega čak 9 za djecu s teškoćama u smjerovima pomoćni podopolagač i soboslikar. Mogu upisati još 3 montera suhe gradnje i 2 zidara.

Pitali smo našeg sugovornika kako su zadovoljni upisima u ovoj školskoj godini?

- Zadovoljstvo je prisutno u svim školama, a vjerujem da i roditelji i mladi imaju razloga biti zadovoljni. Škole su solidno popunjene, a elektronički upisi pojednostavili su proceduru i dali rezultate prema vrijedećim pravilima. Čakovečka Gimnazija J. Slavenskog, Srednja škola Čakovec, ETŠ i Tehnička škola praktično nemaju više slobodnih mjesta, sve je popunjeno. Time i ukupnim brojem slobodnih mjesta u drugim školama možemo biti svi zadovoljni, ističe Dražen Blažeka.

 A.Ličanin

Izvor: 3095