Arhiva 17.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Jestive gastro umjetnine

Iako je međimurski tim - u sastavu Zoran Herman, glavni kuhar, i Verica Nedeljko (kuharica u OŠ Domašinec), pomoćna kuharica, skuhao najbolje glavno jelo i pripremio predjelo nagrađeno trećim mjestom, prema bodovnom sustavu, izmaknula im je nagrada među sveukupnim pobjednicima. Natjecanje Zlatni grozd Međimurja - 2. kolo hrvatskog kuharskog kupa,u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza i i Udruge kuhara Međmimurske županije, 3. i 4. studenoga održano je u čakovečkom Hotelu Park. U konkurenciji je bilo 10 kuhara iz čitave Hrvatske, od kojih je većina imala i pomoćne kuhare. Sve što su natjecatelji skuhali i pripremili posjetitelji su mogli i kušati, a servirano je bilo na način koji ima elemente umjetničkog. Na priredbi se moglo uživati u bogatstvu okusa, ali i izgledu izloženog. No, kako je natjecateljski dio pratila i ponuda jela iz autohtone međimurske kuhinje, mnogi su se prilikom degustacije odlučili za provjerena stara, domaća jela. Među predjelima, to su bile plate s mesom z tiblice i slaninama, a među glavnim jelima črne i bele čurke s krumpirom i dinstanim kiselim zeljem, krpice sa zeljem i hajdinska kaša, pečena raca i temfani picek sa širokim rezancima i druga. Marija Borković iz Pribislavca ispekla je domaći kruh od raznih vrsta brašna te domaće kolače, dizane s makom i orehima, dizane kuruzne zlevanke također s orasima i makom, pite s jabukama i sirom i druge domaće kolače. No, bilo je i onih znatiželjnih koji su hrabro isprobavali jela pomalo umjetničkog izgleda koja su pripremili natjecatelji.
Međimurska Udruga kuhara na čelu s tajnicom Slađanom Herman pobrinula se da večer ne prođe samo u gastronomskim žicima. Priređena je i izložba tradicionalnih međimurskih jela na kojoj su se, uz već pobrojena koja su bila u ponudi za degustiranje, našla još neka - kao što su cvirki, kuruzni žganci s lukom i špekom, črne čurke, čurke od prosene kaše, trganci s pečenim vrhnjem i druge finote za oko i nepce. U pauzama natjecanja u dva su navrata pjevale članice štrigovske ženske pjevačke skupine Stridonne, a scensku igru Hižni prijatelj, prema tekstu Marije Rajter, izvele su članice dramske skupine Udruga žena Gornji Hrašćan. Na drugom kolu Hrvatskog kuharskog kupa ukupna pobjednica bila je kuharica zagrebačkog Studentskog centra iz restorana Cvjetno Rozalija Neralić. Nagradu joj je predao predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni. Rozalijina pomoćna kuharica bila je Nadica Petričko. Druga je bila Snježana Blažičko iz Hotela Termal u Daruvarskim toplicama s pomoćnicom Anitom Franeković, dok je treći bio kuhar Marko Jovanović iz umaškog Olea cateringa. Njemu je pomagao Miloš Podunavac. Osim spomenutih natjecatelja, u konkurenciji za nagrade bili su još kuhari Stela Metković (restoran Monika Molunat - Konavle), Tomislav Brkić i Ivan Vrkić (Udruga kuhara Grada Orahovice), Damjan Draganić (Falkensteiner hotel Therapia Crikvenica), Dario Begić (Hotel Daim - Hotel Kutina) i Predrag Galjevski (Udruga kuhara Primorsko-goranske županije).
Generalni pokrovitelj priredbe bila je koprivnička Podravka, a zlatni zagrebački Dukat. Među domaćim sponzorima bili su OPG Marije Hren iz Pribislavca s bundevskim uljem, koja je priredila i malu izložbu ulja i bundevskih koštica. Uz nju, bila je tu i tvrtka Marodi tjestenine te čakovečki Hotel Park i Turistička zajednica Međimurske žuapnije. Međimurskim kuharima u organiizaciji priredbe pomogli su međimurski vinari okupljeni u udruzi Hortus Croatiae koji su donirali sva vina - i za posjetitelje i za nagrade koje su osigurali i ostali spomenuti sponzori.
R. Topličanec

Izvor: 2951