Arhiva 07.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Jesu li doista Molnarove pritužbe neutemeljene?!

Slučaj nedavnog samoubojstva policijskog službenika Dine Molnara iz Novakovca nastavlja se, i to gotovo potpuno izvan terena policijskog interesa za nasilnu smrt, već na terenu interesa javnosti za ponašanje policije. Ministarstvo unutarnjih poslova nakon nekoliko dana svoje je reklo - u utorak, 29. siječnja izdalo je priopćenje o okolnostima slučaja koje su uzburkale javnost, Molnarovim pritužbama na rad PU međimurske i svoj položaj u njoj. Služba za unutarnju kontrolu MUP-a i Služba za nadzor, unaprjeđenje rada i razvoj policije Ravnateljstva policije provele su izvanredni nadzor u PU međimurskoj povodom pritužbe. U priopćenju o nalazu podsjeća se da je Dino Molnar u pritužbi naveo niz konkretnih događaja, ukazujući na moguće nezakonite radnje i propuste pojedinih rukovoditelja i policijskih službenika PU međimurske. Dalje se kaže:
- Unutarnja kontrola MUP-a utvrdila je da je pritužba većim dijelom neutemeljena. Utvrđena je utemeljenost pojedinih navoda u pritužbi koji se odnose na propuste u primjeni metodologije rada. U skladu s tim rukovoditeljima PU međimurske, naloženo je poduzimanje određenih aktivnosti kako bi se takvi propusti izbjegli u budućem radu. Temeljem izvješća Unutarnje kontrole protiv nekoliko policijskih službenika (trojice, saznajemo neslužbeno, op. nov.), pokrenut će se disciplinski postupak. Što se tiče navoda o ometanju u napredovanju, nadzor je utvrdio da je Molnar na svoje traženje premješten iz PU dubrovačko-neretvanske u PU međimursku, a 2008. godine, na svoj zahtjev i uz suglasnost načelnika PU međimurske, upisao je preddiplomski stručni studij kriminalistike. Nakon završetka studija, podnio je zahtjev za nastavak školovanja na specijalističkom diplomskom stručnom studiju kriminalistike, za što nije dobio suglasnost načelnika policijske uprave s obzirom da nije bilo potreba službe za visokom stručnom spremom. Budući da je Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu također zaprimilo pritužbu Dine Molnara, sve prikupljene obavijesti, utvrđene u izvanrednom nadzoru, dostavit će se navedenom državnom odvjetništvu.
Priopćenje je zasigurno došlo prekasno s obzirom na stvorenu atmosferu nepoverenja prema policiji i državi općenito. Istina je da je službama Ministarstva i Ravnateljstva policije trebalo i vremena da obave posao - Molnarova pritužba odnosila se na niz slučajeva i bila je detaljna. No, birokratska šturost priopćenja sasvim sigurno neće pomoći da se odagnaju sumnje vezane uz djelovanje policije prije i nakon samoubojstva, iznijete u javnosti, putem nekih “starih” medija, ali ponajviše na internetskim društvenim mrežama. Podsjetimo da je prigovor policiji da je svog službenika otjerala u smrt jedan od blažih. Radikalniji je da se radilo o ubojstvu, a da ga je policija zataškala, u najradikalnijoj verziji da ga je sama ubila. Ovdje stoga treba dodati detalj koji vjerojatno izmiče pozornosti. Naša policija podsjeća na njega: u ovakvim slučajevima, u kojima se i s nasiljem mora računati kao mogućim objašnjenjem smrti, glavnu riječ ima državno odvjetništvo, a ne policija. Očevid na mjestu samoubojstva vodio je zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Varaždina, a nije bilo nikakvih znakova koji bi ukazivali da je netko drugi ubio Molnara. Pretpostavke o zataškavanju koje bi se protezalo i na državno odvjetništvo ipak su pretjerane. Postupanje policije u slučaju samoubojstva bilo je obuhvaćeno izvanrednim nadzorom MUP-a i Ravnateljstva policije – utvrđeno je da je naša policija radila po pravilima službe, pa su prema tome i priče o namještanju službenog prikaza događaja bespredmetne. No, taj dio nalaza nije našao mjesta u priopćenju MUP-a, iz nejasnih razloga, a trebao je - u trenutku zaključenja našeg lista za njega znamo tek neslužbeno.
Kako se može biti prepošten za policiju?
Oni koji ne vjeruju policiji, ali ne samo njoj, već i državi, ili sustavu, kako se to kaže, održali su u subotu u Čakovcu komemorativni skup Dini Molnaru, ali zapravo i prosvjed pod imenom “Navik on živi ki zgine pošteno”. Organizirala ga je Facebook grupa “Dino – heroj u borbi protiv kriminala i korupcije” u kojoj se proteklih dana okupilo čak 12 tisuća članova. Oko 350 članova grupe, ali i Dininih prijatelja, vršnjaka i susjeda, a i poneki kolega policajac, u mirnoj su povorci prošli kroz grad, da bi završni dio skupa održali pred sjedištem PU međimurske. Govoreći u ime Dininih prijatelja, njegova susjeda i vršnjakinja Maja Hajdarović rekla je:
- Možemo biti ponosni što smo imali dobrog i odanog prijatelja, kolegu i poznanika. S ovoga mjesta poručujemo da Dinu nikad nećemo zaboraviti. Ostat će trajan primjer dostojnog ljudskog žrtvovanja za najviše ideale.
Koordinator Facebook grupe Miljenko Hajdarović, prof., rekao je:
- Za pokojnoga Dinu Molnara poznato je da se pridržavao svih pravila zakona, prema nekima i prerevno. Zar nije tragičan komentar njegovog sumještanina koji je rekao “bio je propošten za policiju”. Kako se može biti prepošten za policiju? Zar nije tragično i strašno kad se tako razmišlja o policiji?
Hajdarović je citirao neke odredbe temeljnih propisa koji reguliraju postupanje policajaca, iz Zakona o policiji, Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te iz Etičkog kodeksa policijskih službenika. Policijski službenik dužan je poslove obavljati u skladu sa zakonom i pravilima struke te poštivati odredbe Etičkog kodeksa policijskih službenika. Kodeks, naveo je Hajdarović među ostalim, kaže da službenik policije za sebe ili nekog drugog neće tražiti privilegije ili druge prednosti u odnosu na druge građane i suprotstavit će se svakom obliku podmićivanja. Mora dosljedno provoditi zakon i suprotstaviti se postupanju po svakoj nezakonitoj zapovijedi, a odbiti nalog ili zapovijed za koji je očito da se njihovim izvršenjem čini kazneno djelo. Hajdarović je dodao:
- Želimo da nas policija po odredbi Zakona o policijskim poslovima i ovlastima putem sredstava javnog priopćavanja informira o događajima i pojavama iz svog djelokruga koji su vezani uz prijave koje je pokrenuo pokojni policajac Dino Molnar te o svim okolnostima njegove smrti. Saborski zastupnici koje su Međimurci izabrali moraju poslušati naš glas i ministra unutarnjih polova što prije pitati što se sve poduzima kako bi se rasvijetlio ovaj slučaj. Zbog očitih kršenja ljudskih prava Dine Molnara, želimo da se o ovom slučaju oglase Hrvatski helsinški odbor, Sindikat policije, Amnesty International, pučki pravobranitelj i druge relevantne institucije. Poručio je na kraju Dininim kolegama policajcima:
- Za policiju ne može i ne smije vrijediti narodna izreka ”u svakom žitu ima kukolja”. Izbacite kukolj i budite naš ponos.
U znak sjećanja i poštovanja prema Dini Molnaru, sudionici skupa položili su zapaljene svijeće uz zastavu Hrvatske pred zgradom Policijske uprave. Uz komemoraciju su skupljani i potpisi za prijedlog da se Dinu Molnara kandidira za najveće priznanje Međimurske županije “Nagrada Zrinskih”. Prikupljeno je 250 potpisa.
Tekst i snimci
Dražen Kovač

Izvor: 3015