Arhiva 22.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

JOŠ JEDAN GAF: 'Trula jabuka' premijerke Kosor

Otkako je Eva Adamu dala jabuku, ovaj je svijet suočen s nizom lijepih, ali i teških događaja. Posve nenadano, jabuka je ovih dana kompromitirala predsjednicu Vlade Jadranku Kosor koja je berbom u voćnjaku Stjepana Tarandeka Sireka iz Peklenice, predsjednika Braniteljske zadruge Mura Mursko Središće, u prvi plan došla kao osoba koja brani boje države u kojoj još uvijek ne vlada red.
Nakon vijesti o početku sezone branja jabuka u nacionalnim medijima, oglasio se Jozo Matić, vlasnik tvrtke Apple iz Metkovića i prozvao Stjepana Tarandeka za nepoštivanje obveza prema njemu. Tvrdi da su mu zadrugari Mure već punih šest godina dužni 42.700 tisuća kuna za sadnice.
- Sve je bilo uredno. Napravili smo ugovor i račun i ja sam im isporučio sadnice. Cijena je bila 35 tisuća kuna plus PDV, a izdao sam i deklaraciju na osnovi koje su od Ministarstva poljoprivrede dobili poticaje za sadnju jabuka. Međutim, da sam znao kakav je taj Tarandek, nikad se s njim ne bih upuštao u bilo kakve poslove. Jednostavno mi nije želio platiti sadnice - rekao je Jozo Matić minulog tjedna u mikrofone i kamere naših televizija.
Matić na samoj činjenici duga nije stao, već je sudu u Dubrovniku tužio Zadrugu. Predmet je na koncu vođen u Čakovcu u kojem je Općinski sud u rujnu 2009. presudio u korist Matića i Braniteljskoj zadruzi Mura naložio da Appleu plati ukupan iznos dugovanja. Odbačena je i žalba Zadruge koja, presudi usprkos, nije plaćala dugovanje. Stoga je račun Braniteljske zadruge Mura blokiran i s njega je dosad skinuto 6 tisuća kuna u korist Matićevog Applea.
Druga strana priče, ona koju brani Stjepan Tarandek, ne negira ove činjenice, ali teze postavlja potpuno drugačije, nudeći drugačiju argumentaciju.
- Kad sam prije šest godina bio upravitelj Zadruge, nismo sklopili ugovor s Matićem. Nema ni naše narudžbe prema njemu. Sve je rađeno preko Franje Kotara iz Slovenije koji je, kad je u pitanju hrvatsko voćarstvo, mutikaša. Kotar je oštetio i druge, ne samo nas. Prozivke za dug nastao prije šest godina zbog sadnje ovog voćnjaka su glupost jer moj je voćnjak star tri godine i u njemu su sadnice kupljene od tvrtke Horvat, pokojnog Anđelka Horvata koji je bio naš dožupan - kaže Tarandek.
Od Metkovića do Virja u mjesec dana
Pitali smo ga zbog čega će podizati tužbe, što Stjepan Tarandek objašnjava sljedećim:
- Sadnice smo dobili 25. svibnja 2005., a otpremnica je iz Metkovića krenula mjesec dana ranije, 20. travnja. Kako su sadnice od Metkovića do Virja, u kojem smo ih preuzeli, putovale mjesec dana? Osim toga, dobili smo deset vrsta sadnica i samo tri deklaracije, a najvažnije je to da je za sadnju tada bilo prekasno. Optimalni uvjeti za sadnju bili su do konca travnja, a ne 25. svibnja. Zasadili smo podlogu M9 i tada bili kooperati Voćku iz Pakraca. Trebali smo za to dobiti 30 tisuća kuna državnih poticaja i od tog su novca trebale biti plaćene sadnice jabuke. Niti je Voćko nama platio, niti smo mi platili sadnice. Kad se Franjo Kotar kod nas pojavio godinu i pol dana iza tog događaja, rekao nam je nek mi platimo samo PDV te da će račun Appleu platiti on - zaključuje s ogorčenjem i dodaje da je i bez javnih natezanja oko sadnica u zdravstvenim problemima koji mu otežavaju svakodnevicu.
Kako smo čuli u nacionalnim medijima, Vladin ured objašnjava da uvid u dugovanja Zadruge nisu imali. Čini se da država vidi samo podatke dugovanja prema sebi samoj.
Pitali smo Sireka hoće li sada, kad je primio pismo namjere za donaciju tvrtke Artura Lukina C.Jell na 100 tisuća eura, platiti dug Appleu?
- To je pismo namjere, dakle, još uvijek nije donacija u pravom smislu te riječi niti konkretan novac. Kako sam već rekao, novac će ići u svrhu navodnjavanja, postavljanja mreža i širenja voćnjaka. Račun Appleu ćemo podmiriti, poštivat ćemo presudu iako ona nije pravična. Potom ćemo tužiti sve vinovnike ovog događaja, dakle, i Apple i Franju Kotara - zaključuje Stjepan Tarandek u razgovoru za list Međimurje.
Aleksandra Ličanin

Srpaku i HDZ-u ne dam ni sanduk jabuka

Tarandek odgovara i na kuloarske priče da će lokalnom HDZ-u dati 500 tisuća kuna od buduće donacije.
- Špekulacije da HDZ-u trebam dati pola milijuna kuna su puste priče. Lokalnom HDZ-u ne dugujem ništa, a njegov predsjednik Dražen Srpak od mene neće dobiti ni sanduk jabuka. Eto, takav odnos imam s njim. A što se Artura Lukina tiče, taj je čovjek, nakon jedne ledene tuče prije nekoliko godina, u roku dva dana došao k nama pitati nas kako smo prošli u nevremenu i trebamo li pomoć? Nitko od svih onih koji se vole fotografirati s Jadrankom to nije učinio – kaže Sirek.

Izvor: 2943