Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Još jedno poskupljenje vode

Nedavnom uredbom koju je donijela hrvatska Vlada, od 1. travnja poskupljuje voda za 1,5 kuna po kubnome metru. No, uvijek kad se objavi vijest o pojedinom poskupljenju, građane zanima za koliko će im biti uvećani krajnji računi koje dobivaju na kućnu adresu. Posebice kad je riječ o vodi ili energentima u čije su cijene uvrštene i različite naknade, odnosno druga davanja.
Direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak podsjeća da krajnju cijenu vode čine fiksni te varijabilni dio (potrošnja) plus, ovisno o općini ili gradu na čijem se području nalazi pojedino domaćinstvo, naknade, kao što je ona za razvoj vodoopskrbe, odnosno odvodnju i pročišćavanje – u sredinama koje još nemaju kanalizaciju.
- Kad se to sve uzme u obzir, matematika je vrlo jasna. Samo poskupljenje od 1,5 kuna znači da će oni koji u mjesec dana potroše 10 kubnih metara plaćati 15 kuna više nego dosad, kaže Topolnjak.
Dodajmo da aktualna vlast u državi cijenu vode diže po drugi put, i to značajno. Najprije je 2012. godine s 80 lipa za kubni metar povećana na 1,35 kuna, dok će od ovog proljeća kubni metar stajati 2,85 kuna. (V. Kelkedi)

Reciklirajmo tekstil!

Gradsko komunalno poduzeće Čakom u suradnji sa slovenskim partnerima počinje s provođenjem projekta PORETEKS, punim nazivom Ponovna upotreba i recikliranje tekstilnog otpada zbog zaštite okoliša u prekograničnom području. Financirat će se iz europskih izvora, a vrijednosti je 406.389 eura.
U okviru Poreteksa planira se izrada dvojezične web i mobilne aplikacije sa savjetima o važnosti smanjenja nastanka otpada i njegovom pravilnom odvajanju te prikupljanje tekstilnog otpada za inovativnu ponovnu upotrebu tekstilnih proizvoda. Zamišljeno je da se od otpadnog tekstila izrađuju izolacijske ploče, što će predstavljati višestruku korist – potaknuti povećanje uporabe sekundarnih sirovina i energetski učinkovito obnavljanje objekata na prekograničnom području. (vk)

Izvor: 3068