Arhiva 12.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

JOŠ NEMA SLUŽBENE POTVRDE O PRISUSTVU VIRUSA “SVINJSKE” GRIPE U MEĐIMURJU

U epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije saznajemo da, zasada, nema službene potvrde da je netko u Međimurju zaražen virusom A (H1N1), tj. virusom “svinjske” gripe.
Broj prijavljenih slučajeva s kliničkom slikom gripe (temperaturom iznad 38 stupnjeva, bolovima u mišićima itd.) mijenja se iz dana u dan, no još uvijek ih je malo (tek desetak). Dnevno Zavodu stižu po dvije do tri nove prijave kliničke slike gripe kod pacijenata, a trenutno je najviše slučajeva među školskom djecom i mladeži, što je uobičajeno.
- Prema naputku, u nacionalni laboratorij za influencu šaljemo uzorke za utvrđivanje prisustva virusa A (H1N1), isključivo u slučajevima u kojima je pacijent hospitaliziran zbog komplikacija, odnosno teške kliničke slike gripe. Zasada smo poslali samo jedan uzorak, no riječ je o mladoj pacijentici koja je hospitalizirana zbog predostrožnosti. Kod pacijentice nema komplikacija, ne prima terapiju i vjerojatno će uskoro biti otpuštena iz bolnice.
BESPLATNO ZA
STARIJE I KRONIČNE BOLESNIKE
Narednih dana očekujemo rezultate obrade dostavljenog uzorka - pojašnjava Višnja Smilović, dr. med., spec. epidemiolog.
- Nemoguće je pri svakoj kliničkoj slici gripe u Hrvatskoj slati uzorak na obradu u nacionalni laboratorij za influencu, tako da ćemo uzorke za analizu, eventualno, u dogovoru s kolegama iz Zagreba, poslati u slučaju da evidentiramo grupiranje (kliničke slike gripe) unutar populacije - dodaje doktorica Smilović.
Dok nas plaši “svinjska”, sezonska gripa polako kuca na vrata. Cijepljenje je počelo 9. studenoga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a od 5. studenoga provodi se i u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.
Sukladno naputku HZZO-a, cjepivo je prvenstveno namijenjeno osiguranicima starijim od 65 godina, bolesnicima s kroničnim oboljenjima srca, pluća, bubrega, dijabetičarima, transplantiranima, kao i drugim teškim bolesnicima te zaposlenima u zdravstvu. Za navedene kategorije cijepljenje je besplatno, dok ostali, koji se žele preventivno zaštititi od gripe, mogu to učiniti po cijeni od 55 kuna.
Željka Drljić

Izvor: 2846