Arhiva 24.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Čeka se potpis ministra Čobankovića

JOŠ UVIJEK UPITNA OBRANA OD TUČE ZRAKOPLOVIMA

Unatoč nekoliko već dogovorenih sastanaka s ministriom Petrom Čobankovićem koji je dao obećanje da će Ministarstvo poljoprivrede poduprijeti pilot projekt obrane od tuče zrakoplovima na području Međimurske županije, do danas još nije izvjesno da će se to doista dogoditi. Naime, u Međimurskoj županiji od resornog ministarstva očekuju i financijsku participaciju države u projektu. Znakovito da se svake godine pilot projekt obrane od tuče zrakoplovima suočava s istim problemima. Dijelom zbog toga jer projekt od samog početka nije baš dobro primljen u Državnom hidrometeorološkom zavodu čiji čelni ljudi sumnjaju u efikasnost obrane od tuče zrakoplovima, dijelom zbog “raketarskog lobija”, a dijelom i zbog zakona koji kaže se obrana od tuče u RH obavlja raketama i prizemnim generatorima. Ipak, možda je najveći problem to što niti u Ministarstvu poljoprivrede ne postoji jednodušna potpora projektu, pa se svake godine iznova projekt “propituje”. Pilot projekt podijeljen je na tri dijela. Nositelj stručnog dijela (radarsko praćenje, prognoze...) je, kako je dogovoreno, Državni hidrometeorološki zavod, a za provedbeni dio zadužena je Županija koja mora osigurati dva zrakoplova. Trenutno je u fazi dobivanje potrebnih dozvola za zrakoplove koji bi se preko javnog natječaja potom uključili u obranu od tuče. Treći partner trebalo bi biti Ministarstvo poljoprivrede s financijskom potporom projektu. U pilot projektu još uvijek sudjeluje i Varaždinska županija, a nakon što projekt zaista i krene, izdefinirat će se međusobne obveze dviju županija budući da se do danas ne znaju stvarni troškovi koje iziskuje kampanja obrane od tuče zrakoplovima. Županije su u svojim proračunima predvidjele određene iznose, Međimurska županija za tu je namjenu odvojila 350 tisuća kuna, a Varaždinska, zbog veće površine, oko 400 tisuća kuna. Razliku do stvarne cijene koštanja projekta pokrilo bi Ministarstvo.
Budući da zbog specifičnosti cijelog posla nema mnogo onih koji bi se mogli javiti na natječaj, u igri su zasada Aeroklub Međimurje i jedna privatna tvrtka iz Nedelišća, ali izvođač će se odabrati na javnom natječaju. Naravno, ponuđači moraju ispuniti uvjete za letenje. Aeroklub posjeduje jedan zrakoplov koji već dijelom ima ugrađene nosače generatora i baklji, a zrakoplovi bi bili stacionirani u Zračnoj luci u Pribislavcu. Do kraja ovog tjedna svakako bi se trebalo znati hoće li ili neće Ministarstvo poljoprivrede poduprijeti cijeli projekt jer vrijeme u kojem se treba ozbiljno primiti posla oko pripreme obrane vrlo brzo “curi”. Inače će se ponoviti situacija da se s obranom od tuče, koja bi trebala početi s prvim danom svibnja, opet kasni mjesec ili dva, kao što se to dogodilo protekle godine. (V.Trstenjak)

Prošlogodišnja šteta 107 milijuna kuna
Prošlogodišnja šteta od elementarne nepogode tuče (u svibnju je tuča poharala donji dio Međimurja, a u lipnju područje oko Murskog Središća i dio gornjeg Međimurja) na području Međimurske županije procijenjena je na 107 milijuna kuna, a država je “namirila” svega oko 2 posto procijenjenih šteta. U procijenjenu štetu od tuče bila je dijelom uključena i šteta od naplavina, ali taj dio Ministarstvo financija nije priznalo kao štetu. (vt)

Izvor: 2861