Arhiva 31.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Josip Belec prijavio općinu Sv. Juraj na Bregu HUP-u

Prije godinu i pol dana na našim smo stranicama detaljno iznijeli problematiku tvrtke Piramida u Lopatincu koju vodi Josip Belec. Podsjetimo, direktor nam se sam obratio kako bi u javnost iznio poslovni problem s kojim je suočen tražeći ujedno razumijevanje Općine Sveti Juraj na Bregu.
Njegov je proizvodni pogon odveć skučen za proizvodnju naprava za pročišćavanje po čeličanama, cjevovoda, posuda, velikih dimenzija, ventilatora za industrijske pogone i drugih elemenata - sve redom izuzetnih proporcija. Kupio je obližnja zemljišta kako bi proširio postojeći i gradio nove pogone u duljini 121 i širini 38 metara, zbog čega je zatražio izmjenu Prostornog plana u dijelu koji obuhvaća Poslovnu zonu u kojoj Piramida radi.
Suočio se i s Općinskim vijećem Sveti Juraj na Bregu te se pred vijećnicima obavezao da će do 25. lipnja 2010. završiti sve tri faze prostornog uređenja tvrtke, a Vijeće će pokrenuti izmjenu Prostornog plana i time omogućiti najavljene poteze Piramide u poslovnom i građevinskom smislu.
U prvoj je fazi, do travnja lani, trebao urediti zelene površine, asfaltirati prometnicu, urediti sjeverno pročelje, položiti toplinske i zvučne izolacije na krovnim plohama, popraviti postojeće ostakljenje prozora, dopuniti glavni projekt postojeće građevine, izraditi projekte za nadstrešnicu za montiranje proizvoda. U drugoj je fazi trebao podići čelične montažne konstrukcije, a u trećoj izgraditi sačmaru u jugoističnom kutu dvorišta.
Kako se većim dijelom nije držao zacrtanog i najavljenog, Općina nije pokrenula promjenu PP-a. Ali je zato Belec Općinu prijavio Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Potužio se da ga lokalna samouprava onemogućava u razvoju poslovanja, pa je Ministarstvo gospodarstva oformilo Komisiju za mirenje.
- Bili smo na mirenju i iznijeli sve elemente koji su sporni. Belec je samo srušio pjeskaru, a ostalih deset stvari koje je najavio napraviti nije napravio. Mi idemo u izmjenu Prostornog plana, ali tražimo da se i on drži svog dijela dogovora. Komisija je konstatirala da smo kao lokalna samouprava bili fer prema Piramidi i uputili su nas na daljnje međusobne razgovore - kaže za list Međimurje načelnik Općine Anđelko Nagrajsalović, dok do izjave Josipa Beleca nismo uspjeli doći ni nakon višestrukih poziva.
Načelnik također ističe da se PP ne može izmijeniti u kratkom roku, no i dalje su otvoreni za suradnju s Piramidom.
- Nije sporno da želimo izaći ususret poslovnom subjektu Piramide, ali tražimo da poštuju svoj dio dogovora. Sada je gospodin Belec najavio da je spreman dati financijsku garanciju zadužnicom na 100 tisuća kuna, da će ispoštovati svoje obaveze i da će s izvršenjem započeti 1. lipnja te za godinu dana završiti - ističe načelnik Nagrajsalović.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2918