Arhiva 17.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Josip Petković: Pazite kad govorite istinu

Josip Petković iz Prhovca ovih se dana suočio s neugodnim iskustvom kakvo nije pretpostavljao da uopće može biti alternativa. Njegova majka Katarina preminula je u veljači, što je našeg sugovornika nagnalo na to da samostalno zaključi zaostale administrativno-pravne poslove.
Tek u očekivanju ostavinske rasprave zakazane za ovaj mjesec, Josip Petković obratio se čakovečkom uredu Hrvatske pošte kako bi u Hrvatsku poštansku banku vratio karticu tekućeg računa i čekove pokojne majke.
- Na šalteru mi je djelatnik rekao da to ne mogu učiniti prije ostavinske rasprave, dakle tek nakon što budu pravno potvrđeni nasljednici moje majke. Bez obzira što sam ovlašten na majčin tekući račun, nisam ga mogao zatvoriti, a razlog tome je taj što sam službeniku rekao da je majka preminula.
Da to nisam rekao, napravio bih sve što trebam. Moram priznati da sam revoltiran time i da građanima želim uputiti apel kako ih birokracija ne bi demoralizirala onda kad im je najteže. Ne može mi službenik s druge strane šaltera reći da račun može zatvoriti jedino moja majka. I to nakon što sam mu rekao da je preminula - zaključuje Josip Petković. Proceduralan dio ovog “iskustva sa šaltera” doista jest takav da nasljednici tek po ostavinskoj raspravi mogu urediti administrativne i pravne poslove vezane uz pokojne osobe. Uz osjećaj nedostajanja i intimne boli, birokracija nam tako zada još jedan udarac, ali valja je poštivati.
A. Ličanin

Izvor: 2916