Arhiva 28.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Jubilarni, 50. međimurski fašnik

Od petka, 28. veljače do nedjelje, 2. ožujka i Čakovec će biti jedno od središta karnevalskog ludila - ove godine u dodatnom slavljeničkom ozračju s obzirom da će biti održan jubilarni, 50. međimurski fašnik. U petak, s početkom u 19 sati u šatoru na Trgu Republike bit će predstavljene maskirane skupine te odabrane najbolje. Uz međimurske, tradicionalno, sudionici će biti i maškare iz niza hrvatskih gradova, ali i inozemstva.
U subotnje jutro, 1. ožujka, od 10 sati slijedi povorka dječjih maski te njihovo predstavljanje također na središnjem gradskom trgu.
Glavna manifestacija održat će se u nedjelju, od 15 sati, kad će središtem grada prodefilirati povorke međimurskih tradicijskih maski, a potom i sve gostujuće skupine.
Posebno se ponosimo povorkom tradicionalnih maski koja, uz dječju povorku i uz povorku svjetovnih maski, Čakovec čini jednim od centara karnevalskih događanja u Hrvatskoj, posebice zbog velikog broja autohtonih međimurskih maski. Grad Čakovec je i jedan od 5 gradova osnivača Saveza karnevalskih gradova Hrvatske, a zahvaljujući njegovanju tradicije i njegovanju Međimurskog fašnika, naš je grad 1995. godine postao član Europske karnevalske udruge FECC, dok je pokladna tradicija u Međimurju uvrštena na listu nematerijalne kulturne baštine u okviru registra kulturnih dobara Republike Hrvatske koji donosi Ministarstvo kulture RH, podsjećaju iz Turističke zajednice grada Čakovca.(vk)

Izvor: 3070