Arhiva 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

JUBILEJ DRAGICE KOLENIĆ I HITNE POMOĆI

U Golfer spa hotelu u Toplicama sv. Martin 17. studenoga svečano je obilježena 25. obljetnica rada Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Čakovec. Svečanosti je prisustvovao predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, pod čijim je pokroviteljstvom obljetica i održana, a predavanje za medicinske sestre i tehničare, prije svečanog dijela, održao je mr. sc. Andro Vlahušić, dr. med. (gradonačelnik Dubrovnika). I ovo vrijedno stručno predavanje, kao i mnoga ranija, organizirala je glavna sestra Dragica Kolenić, vms., koja je u službi HMP-a od samog osnutka.
Čestitke djelatnicima Hitne pomoći za predan 25-godišnji rad i postignut napredak uputili su i međimurski župan Ivica Perhoč, čakovečki gradonačelnik Branko Šalamon te ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal, dr. med., i ravnatelj Županijske bolnice Dragutin Kopasić, dr. med.
- Potreba za organiziranjem ovog oblika medicinske skrbi bila je prepoznata i prije 1984. godine, no tada su se stvorili prostorni uvjeti, čime započinje njezina afirmacija. Tijekom proteklih godina ambulantno smo zbrinuli 751.567 bolesnika te realizirali 121.504 kućne posjete I. i II. stupnja hitnosti - rekla je u izlaganju prim. Nevenka Krčmar, dr. med., ravnateljica Doma zdravlja Čakovec, posebno istaknuvši efekte uspješnog projekta zbrinjavanja pacijenata s akutnim koronarnim sindromom koji se provodi od 2005. godine, projektom po kojem je čakovečka služba HMP-a proglašena prvom u Hrvatskoj! Zahvaljujući ovom projektu u koji je ugrađena i suradnja s KBC-om Dubrava u Zagrebu, mnogi životno ugroženi pacijenti vraćeni su u svoje domove, svojim najbližima, dodala je prim. N. Krčmar u kratkom i dostojanstvenom izlaganju, neopterećenom hvalospjevima o dosezima ljudi koji su na prvoj crti obrane života. Ravnateljica Doma zdravlja zahvalila je Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu na financijskim potporama, kao i donatorima koji su tijekom proteklih godina prepoznali važnost ulaganja u ovu službu. Zahvalu su u glazbu pretočili tamburaški sastav Svirci i Mirko Švenda-Žiga, uz koje je nastupila i mala violinistica Ana Labazan Brajša.
Generacije djelatnika HMP-a Čakovec postigle su izvrsnost, no izvrsnost ima svoju cijenu o kojoj nisu govorili na ovom skupu. Stres i posvećenost pozivu koji se ne ostavlja iza sebe kad završi smjena zaključali su u srca.
Željka Drljić
Snimio D. Lesar

Izvor: 2848