Arhiva 02.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

JURJEVO: Inspektori na proštenju rastjerali kupce!

Vikend uoči Jurjeva u Općini Sveti Juraj na Bregu brojne udruge, klubovi i pojedinačno mještani ispunili su različitim kulturno-zabavnim programima, ali i korisnim radnim aktivnostima.
U subotu, 21. travnja Općina Sveti Juraj na Bregu, vijeća mjesnih odbora i brojne udruge povodom Dana planeta Zemlje sazvali su mještane i sve prema okolišu savjesne mještane na ekološku mobilizaciju na cijelom teritoriju Općine.
Krenulo se u organizirano čišćenje okoliša, bez obzira na nepovoljne vremenske prilike, a sudionici akcije bili su iznimno vrijedni.
U prikupljanju odbačenog otpada po naseljima i šumama nakupilo se pet velikih prikolica svakovrsnog smeća, u čemu su se najviše iskazali mještani Malog Mihaljevca i Frkanovca. Istim su se poslom bavili i mještani Pleškovca i Okruglog Vrha, a Nogometni klub Vučetinec i Mjesni odbor Vučetinac nastavili su s čišćenjem terena i uređenjem sportsko-rekreacijskog parka Rogoznica.
Na večer u subotu svi su se dobro zabavili uz Dražena Zečića i domaće Rangerse na koncertu s kojeg je prihod išao za obnovu glavnog oltara u župnoj crkvi.
Nakon malo odmora u nedjelju, na pravo proštenje, na Jurjevo, u ponedjeljak ujutro udruge žena s područja Općine – UŽ Breza Brezje, UŽ Mali Mihaljevec, UŽ Okrugli Vrh i UŽ Vredne roke Dragoslavec - otvorile su izložbu ručnih radova svojih članica u izložbenom prostoru iznad mjesne ljekarne, a u prizemlju općinske zgrade članice KUD-a Sveti Juraj na Bregu imale su prodajnu izložbu unikatnog (perlanog) nakita, slika i slikarskih minijatura koje su izvedene kao unikatni suveniri Općine Sveti Juraj na Bregu.
No, na ovogodišnjem Jurjevu zabilježena je i jedna zanimljivost: proštenjarske štandove nanizane ispred Crkve sv. Jurja prvi su to jutro obišli - inspektori Državnog inspektorata! I, kako kažu vlasnici štandova – rastjerali svojim nastupom ono malo kupaca koji su prije mise došli (kako je otkada je proštenja običaj) zaviriti što ima, razveseliti koje dijete sitnim poklonom, igračkom... Bilo je baš tu i baš na taj dan važno provjeriti sve obrtnice, sve deklaracije, sve dokumente - jer svi dobro znamo odakle prijeti najveća opasnost gospodarskom blagostanju i prosperitetu domovine koju inspekcije čuvaju i na proštenje.
Glavnoj, svečanoj svetoj misi koju je služio mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije, nazočili su i općinski čelnici koji su proslavu Jurjeva 2012. zaključili u petak, 27. travnja svečanom sjednicom Općinskog vijeća. (MB)

Izvor: 2975