Arhiva 30.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

JURJEVSKI MALI ZNANSTVENICI

U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Pleškovcu održan je znanstveni dan koji su priredile učiteljice biologije, kemije i geografije.

Dunja Turk, Jelena Pavlic i Marijana Belko su zajedno sa svojim učenicima priredile veliki broj pokusa za sve posjetitelje ovog događaja, osobito za one najmlađe. U rad se uključilo 50 učenika koji su pripremali i izveli 36 aktivnosti i eksperimenata. Posjetitelji pak su mogli sudjelovati u radionicama izrade prirodnog melema za usne, paste za zube, plastelina, ljigavaca, smjese za izradu dječjih balončića, lava lampe, prirodnog filtera za vodu itd.

Na mikroskopskim radionicama gledali su se kromosomi, preparati vlastite kose, vlastita DNA molekula i izrađivali su se origami modeli. Mali kemičari priredili su set vatrenih pokusa poput zelene vatre, gorenja bezdimnog baruta, mini mina ili pak gorenje papira da on ne izgori. Geografske radionice bile su posvećenje prirodnim pojavama poput nastanka tornada, vulkana, kiše,oblaka, duge i danas sve važnijim pojavama onečišćenja Zemljine atmosfere. Ciljevi ovog projekta bili su između ostalog poticanje kreativnosti, samostalnog rada učenika i razvoj interesa za prirodne znanosti. Veselje koje su svi pritom pokazali ukazuje na to da je zadovoljstvo odrađenim poslom veliko pa su se već čula pitanja - kad će se znanstveni dan u školi opet ponoviti?

Izvor: 3135