Arhiva 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Kad Barbara Mesarić kukiča

Ispred kuće obitelji Mesarić iz Malog Mihaljevca nalazi se bala sijena s kojeg sve prolaznike promatraju tri ručno izrađene platnene lutke. Za izradu lutki zaslužna je Barbara Mesarić (60), a njezina je kćerka Ivana Piškor (27) od lutaka, ukrasnih tikvica i sijena oblikovala ukrase. Ipak, najveće blago gospođe Barbare nalazi se unutar kuće.
Nekoliko stotina kukičanih radova samo je dio kolekcije.
- U mlađim sam se danima više bavila kukičanjem. Moja majka i baka podučile su me osnovama, a za sve maštovitije primjerke morala sam proučiti stručne knjige – rekla je.
Barbara Mesarić pokazala nam je svoje brojne kukičane radove – od podmetača za čaše, stolnjaka, ukrasa za bor, do uskrsnih jaja. Posljednjih nekoliko godina izrađuje odjeću za unuke Laru Piškor (2), Martu Mesarić (8) i Maru Mesarić (10).
- Baka nam je za maškare napravila kostime. Ja sam bila crvenkapica, a Lara bubamara – objasnila je unuka Marta Mesarić.
Za kćer – haljinica!
Ljubav prema kukičanju Barbara je prenijela i kćeri Ivani Piškor, a zbog svoje kćeri Lare, i Ivana voli izrađivati odjevne predmete.
- Napravila sam joj štucne, kapu, haljinu; sve ovisno o slobodnom vremenu. Predivno je kada kćeri vlastitim rukama napravim haljinu koju voli nositi – govori Ivana. I majka i kćerka napravile su više desetaka radova koje su i poklonile. Ivana ističe kako je na stolnjaku koji je bio vjenčani poklon radila tri mjeseca.
- Nažalost, koliko su takvi radovi lijepi, toliko s njima treba biti oprezan. Zato stolnjake nastale kukičanjem u našoj obitelji koristimo u posebnim prigodama. S odjećom je lakše jer je napravljena od drugačijeg materijala, pa ju bez problema stavimo u perilicu rublja – rekla je kćerka Ivana.
Nije jeftino, ali je naše
- Jedno pakiranje konca od kojeg se može izraditi podmetač veličine 30×30 cm košta 18 kuna. Ako treba izraditi haljinicu za dvogodišnju unuku, moram upotrijebiti nekoliko pakiranja konca. Dakle, nije jeftino. Ali moje je, dodala je Barbara.
Radovi gospođe Barbare javnosti su bili predstavljeni u okviru nekoliko izložbi.
- Više ne kukičam tako puno, pa ni ne prodajem vlastite radove. Ali tko zna u kojem će smjeru ljubav prema kukičanju odvesti kćer Ivanu – zaključila je Barbara Mesarić.
Gabrijela Lipić

Izvor: 3054