Arhiva 04.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Kad se HDZ-ovci upute u sječu šume (2.)

Još se ne stišavaju strasti oko vijećničkog pitanja SDP-ovca Milutina Matića koji je na protekloj sjednici Gradskog vijeća tražio pojašnjenje priča po kojima je dvoje uglednih pekleničkih HDZ-ovaca, po odobrenju gradskih vlasti, krenulo u sječu “seoskih drva”, o čemu smo pisali u prošlom broju. Dražen Srpak, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mursko Središće, u telefonskom razgovoru nekorektnim je ocijenio povezivanje stranke s ovim slučajem, a uz Srpaka, oglasili su se i predsjednik VMO-a Peklenica Damjan Debelec (HNS) te gradonačelnik Josip Dobranić (HSLS). I Srpak i Dobranić i Debelec tvrde, a to potvrđuju i svojim potpisom, kako “niti gradonačelnik niti zamjenik, a niti predsjednik VMO-a nisu odobrili nikakvu sječu šume u Peklenici, a o tome su saznali tek kad su građani zvali u Grad i predsjednika VMO-a. Pošto je čestica na kojoj se vršilo rušenje u vlasništvu RH, Grad ne može raspolagati njome, pa slijedom toga ne može bilo tko u ime Grada ili VMO-a bilo kome i bilo što odobriti. Nakon prijave građana o sječi drva, dat je nalog komunalnom redaru da izađe na teren, što je i učinjeno, a o događaju je službenim dopisom upoznata policija u Murskom Središću koja je i izašla na mjesto događaja i obavila uviđaj. U kasnijim razgovorima s policijom, a pošto ni čestica, ni drva nisu u vlasništvu Grada, dogovoreno je da će za daljnje radnje u svezi mogućeg obeštećenja policija kontaktirati Agenciju za upravljanje državnom imovinom. O navedenom događaju i poduzetim aktivnostima Grada i VMO-a predsjednik VMO-a upoznao je i ostale vijećnike VMO-a Peklenica, kao i gospodina Matića, vijećnika SDP-a, te ostale vijećnike u Gradskom vijeću koji su iz Peklenice, i to prije zadnje sjednice Gradskog vijeća”, tvrde gradonačelnik, njegov zamjenik i predsjednik VMO-a Peklenica.
Mesarić: Nije nas HDZ poslao u radnu akciju
Iako se u tekstu nigdje ne spominje njihovo ime, u uredništvu Međimurja u četvrtak popodne pojavio se Rudolf Mesarić koji je zajedno sa Željkom Novakom prozvan za rušenje spornih drva. Mesarić i Novak tvrde da Matić svojim istupom želi prikupiti jeftine političke poene, pa je tako i njih na gradskom vijeću javno optužio za krađu drva iako je znao sve činjenice o toj stvari budući da je o tome razgovarao s predsjednikom VMO-a prije sjednice Gradskog vijeća. Mesarić kaže:
- Inicijativni odbor za osnivanje ekološke udruge Dabar želio je prije samog osnivanja udruge očistiti teren, pa je tamo usred bijela dana porušeno nekoliko vrba, neke je već ranije srušilo nevrijeme, a dio vrba smetao je prometovanju. Drva smo poklonili dvjema obiteljima izrazito lošeg imovinskog stanja... Nas dvojica optuženih u VMO-u zaduženi smo za sektor poljoprivrede i komunalne poslove, pa smo i s tog stanovišta smoinicijativno, uz pomoć još sedmero građana, prišli i ovoj akciji, kao što smo u korist Peklenice odradili i mnoge druge dobrovoljne akcije, svojim strojevima i materijalom..., a Milutin Matić, gradski vijećnik, nije došao ni na sastanak za radnu akciju, a kamoli na radnu akciju. On nema bager ni traktor, ali znamo da ima i lopatu i motiku i sjekiru... On radije šeće po Peklenici, gleda u dvorišta i komunalnom redaru prijavljuje mještane za banalne stvari, kaže Mesarić.
Mesarić i Novak svjesni su da su pogriješili što prije akcije nisu o tome raspravili na VMO-u ili zatražili suglasnost Grada, ali da to nisu smatrali tako važnim s obzirom na niz do sada na sličan način odrađenih radnih akcija. Prozvani dvojac smatra vrlo nekorektnim što ih je vijećnik Matić javno prozvao punim imenom i prezimenom i stranačkom pripadnošću iako je prije same sjednice Gradskog vijeća s predsjednikom VMO-a razgovarao o tom problemu.
- Nismo sjekli šumu, čistili smo put i okoliš. Drva su završila kod slabo stojećih mještana. Nismo imali blagoslov Grada, niti smo ga tražili jer se radi o višegodišnjim akcijama, niti nas je HDZ poslao u radnu akciju ili bilo što ima s tim. Sve je to Matić znao, ali nije želio znati. Zašto, Matiću? Zašto od nas pravite lopove i kiminalce? Da biste vi bili bolji, veći, pošteniji? pita prozvani dvojac vijećnika Matića.
V.Trstenjak

Izvor: 2971