Arhiva 14.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Kad se u ŽUC-u svađaju s pameću!

Na adresu Orguljarske radionice Mihaljević, 6. lipnja ove godine stigao je dopis iz Županijske udruge za ceste (skraćeno ŽUC). Dopisu je priložen “Ugovor o ustupanju prava korištenja cestovnog zemljišta za postavljanje reklamnih objekata uz javne ceste”. Na temelju tog dopisa “ŽUC” uzima sebi za pravo, valjda na temelju nekih zakonskih odredbi, naplatu naknade u iznosu od 936,00 kn.,a za postavljenu reklamu gore navedenoj firmi.(Dečki su reklamu dobro zmerili). Ukratko, u tom priloženom “Ugovoru” navode se prava i obveze dotične firme koja koristi prostor koji pripada “ŽUC”-u. Usput , reklamni stup od kolnika je udaljen 375 cm, a na toj istoj udaljenosti nalazi se i betonski stup HEP-a. Njega sudionici u prometu neće gađati jer bi u tom slučaju nastala veća šteta na vozilu.
U člancima toga ugovora uredno i precizno se navode obveze firme koja “uzurpira” (koristi) zemjište “ŽUC”-a, ali vidi vraga, gore naveden firma ima samo obveze po ugovoru, a “ŽUC” posjeduje samo prava! I to samo prava naplate! I sad bi mi naivni samo trebali podpisati četiri priložena primjerka, vratiti ŽUC-u i platiti (porez, tlaku, daču, namet itd...).
Al vidi vraga, našla se neka “izgubljena” duša! Da nebi bilo sve tako jednostavno i brzo, ipak se našao netko tko razmišlja svojom glavom ( što u današnje vrijeme i nije baš “in”). U narodu postoji izreka “nej se z rogatima bosti”! I ona, “pametniji popušta”! To se valjda misli na one koji nemaju drugog izlaza. Jer, ako si pametniji i u pravu, zakaj bi onda popustil?! No, u ovom slučaju nije problem u pameti, već u zakonskim odredbama. No, a što ako su te zakonske odredbe u suprotnosti sa zdravom pameti?! Kako onda tumačiti odredbu da mi koji uzurpiramo teritorij “ŽUC”-a imamo samo obveze, a “ŽUC” prava. Zašto taj isti “ŽUC” ne održava te zelene površine? Zašto ne kosi travu na svojem “teritoriju”? Mi bi trebali održavati i površine, i reklamu, a za sve buduće radove na tim površinama trebali bi usrdno i ponizno moliti dozvolu od ŽUC- a, a oni bi samo muzli, ovaj... naplaćivali. Održavanje tih površina normalno da ostaje na nama. “Je pa nebudu oni nama travu kosili i zavažali grunta”.
Prije je bio problem u vezi reklame jer je predstavljala opasnost za sudionike u prometu, ali ukoliko se plati godišnji “namet” onda više nije opasna. Ak se nakon uplate tko zaleti u stup, sam si je kriv! Jer tada je legalno zaletiti se u stup! Usput, uz kolnik je odvodni kanal, pa tek iza kanala nosivi stup reklame. Samo, nije mi jasno tko plaća odštetu u tom slučaju? Tko plaća štetu na stupu?! A tko nakon svega toga kosi travu koja je u vlasništvu ŽUC-a?! Ako već netko i “uspije pogoditi” stup na toj udaljenosti, taj je “dobrano zrel za jedan sistemtski”.
E sad, da ja pošaljem ŽUC-u “Ugovor o održavanju travnatih površina” u njegovom vlasništvu i priložim račun u iznosu od 936 kn., rekli bi da sam se “malo posvadiv s pameti”.
No, to je danas normalno! Samo neki to danas dobro naplate, a neki su si sami krivi...
Josip Mihaljević

Izvor: 2981