Arhiva 21.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Kak su želi naši stari

Članovi Podružnice udruge umirovljenika Mihovljan već su 5. put sudjelovali na Danima žetve u slovenskom Kobilju.

Njih jedanaest, kao jedini hrvatski predstavnici, prikazali su žetvu kako su to činili naši stari, a priređena je i smotra starih alata. 

Uz naše Mihovljančane, sudjelovali su i članovi udruga iz Slovenije i Mađarske, a sve zajedno „želo“ ih je dvjestotinjak. Košnja, klepanje kosa i srpova,  pospremanje, slaganje snopova u stavicu, blagovanje na njivi… samo su neki od poslova koji su danas gotovo nepoznati ili zaboravljeni. Kako je to bilo nekada - žeteoci su se rano ujutro skupljali na polju, pomolili se, popili, uzeli zdigani kolač i potom krenuli na posao. Žitno polje šarenilo se od narodnih nošnji žetelica i žeteoca koji su želi pšenicu, slagali je u stavice, zubačili strnišće...Želo se s više kosa. Glavni mihovljanski kosac bio je predsjednik Podružnice Vlado Gunc, a s njim su bile nabiralje i vezači Terezija Soldat, Katarina Janušić, Terezija Gunc, Nada i Josip Vrabec te Drago Rašperger. Osim njih, na Danima žetve još su sudjelovali i Marijan i Suzana Turk, Josip Jezernik i Milivoj Bedić.

Nakon obavljenog posla, slijedila je tradicionalna međimurska užina: domaći kruh, kolači, meso z tiblice, sir z vrhnjem, kvašeni vugurki, slanine i druge domaće starinske delicije. I na kraju - dober gemišt! 

Žetvena svečanost nastavljena je druženjem, a međimurske pjesme zapjevali su i Slovenci i Mađari.

Elena Govedić

Izvor: 3095