Arhiva 12.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Kakav je taj naš međimurski konj?

Klinci i klinceze II. a razreda II. osnovne škole u Čakovcu Dan planeta Zemlje odlučili su dočekati s novim znanjima. Ne bilo kakvim, već sa znanjima o nečem što je međimurska zavičajna baština, a mora se sačuvati od nestanka jer je dragocjeno zrno u bioraznolikosti našeg okoliša – pa su se sa svojom učiteljicom Anom Loparić potrudili saznati sve o – međimurskom konju.
Prvo su kopali po tiskanim materijalima, surfali internetom, propitivali tate i mame, bake i djedove, tražili kockice potrebne da bi složili svoj mozaik znanja o međimurskom konju. Zatim su u svoj razred pozvali predstavnike Udruge uzgajivača međimurskog konja Međimurec. Marijan Belčić, predsjednik Udruge, održao im je predavanje o nastanku pasmine te su krenuli u goste nekima od uzgajivača kako bi vidjeli konje.
Kod Dražena Topličanca u Totovcu, gdje su četiri kobile koje očekuju potomstvo i jednogodišnja omica - pala je i ideja: klub roditelja učenika II. a razreda koji svoje znatiželjne klince stalno mora taksirati na terensku nastavu i istraživačke izlete preuzet će kumstvo nad prvim ždrebetom koje iduće godine ugleda svijet na tom gospodarstvu. Za konje koje su došli vidjeti mališani su donijeli dovoljno mrkve i šećera kojima će im u iduća dva mjeseca vlasnik sladiti dane. Obišli su i konje Vladimira Belovića u susjedstvu u kojem je uz jednu od kobila tek oždrijebljen konjić. Sad imaju dovoljno znanja i dobrih fotografija za izradu edukacijskog plakata s kojim će se natjecati na jednom međunarodnom natječaju. (R)

Izvor: 2872