Arhiva 04.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Kako je Delladio uzburkao Međimurske vode?

Na 21. sjednici Gradskog vijeća Preloga nadglasan je i od vlastitih stranačkih kolega ostavljen vijećnik iz kluba SDP-a Juraj Delladio. Bila je to neravnopravna “borba”: 13 na jednoga! Tek dan pred sjednicu, vijećnicima je stigao obiman materijal na osnovi kojeg su trebali (ne) dati suglasnost za zaduživanje Međimurskim vodama. Gradonačelnik Preloga Dragutin Glavina apelirao je na vijećnike da podrže ovaj prijedlog odluke jer:
- Radi se o projektu u Novom Selu na Dravi za koji se Međimurske vode trebaju zadužiti, a mi pri tome ne preuzimamo nikakva jamstva, ni obveze. To čini Grad Čakovec, o čemu posjedujem i pisanu izjavu gradonačelnika Šalamona. Sutra nama može zatrebati takva suglasnost – smatra Glavina, no, vijećnik Delladio je, očigledno, bio jedini koji je, usprkos kratkom roku, iščitao materijal te upozorio:
- Zašto mi moramo odlučiti tako brzo,, ako je Međimurskim vodama, prema riječima direktora Zorčeca, trebalo 5 godina da pripreme ovaj projekt? Da ste pročitali, vidjeli biste da nije istina da se radi samo o suglasnosti, već i o odgovornosti. Također biste vidjeli i da se radi o stopostotnom povećanju cijene vode, no, to nije ništa prema onom što nas, u slučaju da Međimurske vode ne otplate kredit, može snaći – rekao je Delladio, dodavši da nije protiv ulaganja, već protiv brzopletog donošenja delikatnih odluka.
Činjenica je da se Međimurskim vodama žuri s ishođenjem suglasnosti (s obzirom da blagoslov još nisu ni dobili od Upravnog vijeća Hrvatskih voda), a direktor Josip Zorčec tvrdi da je razlog žurbe što kredit Europske banke za razvoj iduće godine možda više neće biti na raspolaganju. Međimurske vode, kao ni kreditić od maksimalno 10 milijuna eura, pred Delladijem Zorčec nije uspio suvislo obraniti. Tek je ispravio Delladija da neće biti nikakvog poskupljenja vode za stanovnike preloškog područja, već isključivo za Čakovčane. Ali i to što je rekao bilo je suvišno jer su preloški vijećnici bili potpuno inertni, čime su, zapravo, pokazali svu mlakost mentaliteta ovog sastava Gradskog vijeća.

Željka Drljić

Izvor: 3006