Arhiva 12.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Kako nastaju pikači?

O pćina Selnica kao nematerijalno kulturno dobro zaštitila je umijeće izrade tradicijske pokladne maske pikač. Za očuvanje tradicije brine istoimena selnička kulturno-umjetnička udruga. Kako nastaju pikači i što je u njihovoj izradi bitno, rekao nam je predsjednik udruge Nenad Jambrović iz Zebanec Sela.
- Osnova za izradu naše maske je ručno sijana i pokošena te vršalicom ovršena raž. Time se čuva potrebna kvaliteta slama. Od tako pripremljene slame izrađujemo užad dužine od 3 do 15 metara i promjera od 10 do 15 centimetara. Za jednu masku potrebno je 6 ili 7 užadi. Njima se omataju ruke, noge i tijelo osobe, i to tako da na kraju nije primjetno da je slama smotana u užad. Na glavi pikači imaju slamnate košnice, a u ruci drže grančicu čička,koji bode ili, međimurski rečeno, pika i otuda i naziv maske pikač. Kod ručne košnje raži koristimo savjete Veronike Vurušić (75) iz Donjeg Zebanca. Ona nas je uputila u način izrade povresla, nabiranje i vezanje snopova raži. Vršidbu vršalicom obavili smo 28. srpnja 2012. godine - priča Jambrović.
U fašničkim povorkama uz pikače, kojih se oblači 3 do 5, idu i druge maske. Stoga su ove godine članovi KUU-a izradili i nošnje za njih, o čemu predsjednik Udruge veli:
- Izradili smo 35 novih nošnji koje su pratnja pikačima. Materijal za njihovu izradu donirala nam je Općina Selnica, dio članica KUU-a Silvija Kraljić, a dio je kupila i sama udruga. Prema međimurskoj narodnoj nošnji, izradile su ih i sašile naše članice Sanja Kelnarić i Mirjana Jambrović.
Predsjednik KUU-a nije mogao zaobići ni probleme s kojima se susreću:
- Dugoročno nam je za funkcioniranje udruge potreban prostor za čuvanje slame i ostalog potrebnog materijala. Sada to čuvamo kod jedne naše članice. To bi trebao biti manji štagalj, sjenik. Nadamo se da ćemo u 2103. godini započeti rješavanje i tog problema, uz pomoć Općine i sredstava EU fondova - završio je naš sugovornik.
Članove KUU-a Pikač pred desetak smo dana u Zebanec Selu, u kojem imaju spremljenu slamu, pratili u izradi užadi za oblačenje maškara. Pokazali su nam i kako se one oblače. Užad su obmatali oko člana Udruge Luke Jambrovića, a posao oko izrade užadi i oblačenja obavili su Marijan Kočila, Nenad Jambrović, Kristijan Pokrivač, Darinka Kočila, Marijana i Ivan Ščavničar, Sanja Kelnarić i Jasmina Horvat.
Ružica Topličanec

Izvor: 3016