Arhiva 25.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Kako plaćati porez na inozemne mirovine?

Međimurska Udruga povratnika iz Švicarske Hortus Helvetia osnovana je prije nešto više od godinu dana, s ciljem udruživanja i okupljanja povratnika putem društvenih druženja, skupova i seminara te zbog unapređivanja ekonomskog, društvenog i kulturnog života povratnika.
U Domašincu su nedavno održali prvu redovnu skupštinu na kojoj je za brojne povratnike s privremenog rada u Švicarskoj raspravljano i o iznimno važnoj temi: podmirivanju poreznih obveza u Hrvatskoj koje povratnici imaju temeljem stečenih mirovina u Švicarskoj.
Predsjednica Udruge Štefanija Sabol u osvrtu na prošlu godinu, između ostalog, uz nabrajanje društvenih događaja u organizaciji Udruge, posebno je naglasila:
- Osmislili smo web-stranicu putem koje želimo komunicirati i stavljati na raspolaganje informacije važne za sve nas povratnike, a održali smo veliki broj sastanaka na temu poreza na inozemne mirovine. Pokušali smo organizirati predavanja, nažalost neuspješno, jer porezne službe ni same nemaju potrebne informacije i ne usude se s nepotpunim podacima izlaziti u javnost.
No, informacije su ipak osigurane jer udruga je na skupštinu pozvala Jurja Ćurkovića, člana srodne udruge iz Zagreba, koji je sam ostvario 45 godina staža u Švicarskoj i aktivno sudjeluje u razgovorima s Vladom RH o načinu izmirivanja povratničkih poreznih obveza temeljem inozemnih mirovina:
- Mi već šest mjeseci tražimo s Vladom model po kojem bi se porezne obveze obračunavale i izmirivale na praktičniji način i našli smo rješenje koje bi ministar financija Slavko Linić trebao još samo ovjeriti potpisom. Naime, povratnici umirovljenici većinom su stari i bolesni ljudi kojima je teško svakog mjeseca popunjavati obrasce i dostavljati ih u porezne urede jer se u današnje vrijeme to može lakše riješiti sa stalnim mjesečnim uplatama akontacija poreza,te jednim godišnjim obračunom po poreznoj prijavi. Očekujemo objavu takve odluke u Narodnim novinama. (mb)

Izvor: 3039