Arhiva 10.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Kako se bivši predsjednik Hrvatske Mesić osramotio u Međimurju!

Mesić došao, slikao se, dobro najeo, uzeo poklone i – otišao!

Međimurska županija jedina je regija u Hrvatskoj koja ima zakladu koja brine o građanima koji si iz vlastitih prihoda ne mogu priuštiti lijekove koji nisu na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Međimurska zaklada solidarnosti Katruža djeluje već trinaest godina, kupila je lijekova vrijednosti preko 2,5 milijuna kuna, a zahvaljujući brojnim akcijama, postala je prepoznatljiva u Hrvatskoj. Jedna takva, tradicionalna, Radio gorice za Katružu održana je prošle subote. Zapravo, njen drugi dio jer je prvi održan tjedan dana ranije.
Tradicionalno, u organizaciji Zaklade i Radija 1 (105,6 MHz), na čelu s liječnikom Miroslavom Horvatom i Miljenkom Ovčarom, vesela karavana obilazila je vinograde i uveseljavala berače i domaćine, a oni su zauzvrat dali putu ili dvije grožđa. Ono je potom prodano vinaru Alojzu Tomšiću, a novac je uplaćen na račun Katruže.
Župan Međimurske županije i upravitelj Zaklade Matija Posavec rekao je da ova tradicionalna akcija pokazuje kako ljudi kod nas, unatoč krizi, nisu zaboravili da uvijek ima onih kojima je pomoć potrebna. Zaklada je u proteklom vremenu pomogla mnogim našim sugrađanima, a tako će biti i ubuduće.
Prve subote prikupljeno je 625 kilograma grožđa te 1.110 kuna. Donacije u grožđu, moštu i novcu darovale su obitelji Čavničar iz Stanetinca, Čurin iz Gornje Dubrave, Cikač iz Dunjkovca, Vrbanec iz Zasadbrega, Šipek iz Nedelišća, Špiranec iz Nedelišća, Flinčec iz Prhovca, Lesar iz Gornjeg Hrašćana, Pergar iz Macinca, Škvorc iz Macinca, Germek iz Macinca, Blagus iz Macinca, Karlovčec iz Okruglog Vrha, Posedi iz Trnovca, Sirc iz Male Subotice, Legac iz Samobora, Kocijan iz Šenkovca, Toplek iz Pušćina, Dolinščak iz Razkrižja, Bogdan iz Svetog Urbana, Marjanović iz Svetog Urbana i Leček – Letis iz Pretetinca.
Druge subote prikupljeno je 1.460 kuna i 720 kg grožđa i mošta. Donirale su obitelji Golub iz Nedelišća, Posavec iz Nedelišća, Kregar iz Dunjkovca, Lončarić iz Gornjeg Hrašćana, Silvija i Rudi Bogdan iz Njemačke, Magdalenić iz Črečana, Jambrović iz Prhovca, Pranjić iz Čakovca, Korunić iz Nedelišća, Goricaj iz Nedelišća, Zadravec iz Svetog Urbana, Kelenc iz Gornjeg Hrašćana, Posavec iz Črečana, prijatelj obitelji Kelenc iz Zagreba, Sklepić-Posel iz Macinca, Kumer iz Prhovca, Novak iz Čakovca, Dobranić iz Slemenica, Zemljić iz Prhovca, Leček-Letis iz Pretetinca, Perišić iz Nedelišća, Novak iz Ptuja, Novak iz Gornje Dubrave i Mladen Novak iz Slakovca.
Sponzori akcija bili su Jamnica d.d. Zagreb, Tasa Novo Selo Rok, Mesnice Mihalić Nedelišće, Međimurske vode d.o.o. Čakovec, Vajda d.d. Čakovec, Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec, Pekara Suncokret Čakovec, Horvat univerzal Varaždin, Međimurka BS Čakovec i List Međimurje, a za dobar štimung, ples i pjesmu s vinogradarima i beračima pobrinuli su se Skandal bend, Noćna smjena, Đura z Međimurja i Josip Sanjković-Mitrica.
Katruža posebno zahvaljuje obitelji Čavničar iz Stanetinca, Vinogradarstvu i vinarstvu Tomšić iz Železne Gore i Vinarstvu Horvat iz Svetog Urbana, vozaču Željku Sršanu – Campiju i Dejanu Paniću, kao i svim vinogradarima, beračima i sudionicima akcije.
Blamaža
Inače, na samom završetku akcije u vinogradu Vladimira Horvata u Svetom Urbanu pojavio se i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić sa svojom svitom. Došao je, odrezao nekoliko grozdova, dao izjavu za zainteresirane medije, dobro se pogostio, uzeo poklone i - otišao. Kamo? Na dobar ručak u Potrti kotač. Tako je njegov dolazak koštao više nego što su akcijaši u dvije subote skupili pomoći za Katružu. Mesić, naravno, nije uplatio ništa, što se vidi i iz popisa donatora! (gu)
Snimio
Ivica Jurgec

Izvor: 3050