Arhiva 05.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Kako smanjiti mogućnost krađe bicikala

Bicikli su česta meta lopova, krade ih se na ulici, na parkiralištima, ali i iz garaža ili spremišta i sa stubišta. Policijska uprava međimurska nedavno je počela s nekim aktivnostima kojima nastoji pomoći vlasnicima bicikala, a kradljivcima otežati posao. Bicikli koje su lopovi ostavili, a policija ih je našla i pohranila u svom depou izloženi su na podstranici “Pronađeni bicikli”, na desnoj strani web-stranice PU međimurske www.medjimurska.policija.hr.
Akcija ima i preventivnu stranu - policija savjetuje vlasnike bicikala kako će smanjiti mogućnost krađe. Donosimo vam neke od uputa.
Pri kupnji novog bicikla treba zabilježiti tvornički broj njegova okvira, a ukoliko nema broja, ukucati neki prepoznatljiv broj ili znak te ga evidentirati u policijskoj upravi, odnosno u nadležnoj policijskoj postaji. Dobro je i fotografirati bicikl, a račun treba sačuvati. Na bicikl treba staviti zaštitni lanac i ne zaboraviti ga zaključati kad ga se ostavlja bez nadzora, čak i kad ga se ostavlja u zajedničkim prostorijama zgrade ili na sličnim mjestima. Treba koristiti više vrsta zaštite jer je tako za krađu potrebno više vremena. Bicikl treba pravilno vezati uz nešto što je dovoljno čvrsto i koristiti dovoljno dugu čeličnu sajlu ili spiralu s bravom. Tko ima bravu na žbicama, neka ju zaključava. Ne treba biti štedljiv i koristiti se nekvalitetnim lokotima i lancima, a u obzir treba uzeti da postoje i i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju za zaštitu bicikala. Dokumente i druge vrijednosti ne treba ostavljati u torbicama na biciklu. Bicikle ne treba kupovati od nepoznatih osoba, bez dokumentacije i sumnjive cijene.
Policijska uprava međimurska u cilju smanjenja broja krađa bicikala već od 2004. godine u suradnji s Vijećem za prevenciju Grada Čakovca provodi preventivnu aktivnost pod nazivom “Zaštitimo svoj bicikl”. U okviru akcije oformljeni su obrasci evidencijskih listova za bicikle u koje se upisuju podaci o vlasniku i njegovom biciklu (opis, broj okvira, karakteristike i dr.), a sadrži i preventivne savjete građanima kako će smanjiti mogućnost krađe bicikla. Evidencijski listovi dijele se svakoj trgovini biciklima, a pri kupovini bicikla popunjava ih prodavač ili vlasnik bicikla. Kad se bicikl prijavljuje u određenoj policijskoj postaji, podaci o vlasniku i biciklu uvode se u evidencije, a vlasnik dobiva naljepnicu za bicikl s natpisom “evidentiran” koja se lijepi na vidljivo mjesto na biciklu. Građani, osim toga, mogu svoje bicikle evidentirati i izvan trgovina, prilikom neke od javnih preventivnih akcija policije. Za pronađene bicikle građani se mogu obratiti nekoj od nadležnih policijskoj postaja u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću.

Izvor: 2984