Arhiva 14.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Kako su osvojili karaulu ako su se graničari predali?

Načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec na aktualnom satu vijećnike je informirao da je pristiglo 7 ponuda za adaptaciju društvenog doma (stolnoteniske dvorane) čiji će radovi započeti ovih dana, a vrijednost im je 240.000 kuna. Novac za tu namjenu osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja RH. Grgec je dodao kako je potpisan ugovor s Hrvatskim vodama u visini od 500.000 kuna za nastavak izgradnje kanalizacijske mreže u Ulici D. Domjanića. Prema ŽUC-u Čakovec upućen je zahtjev da u svoje programe uvrsti dovršetak modernizacije pješačko-biciklističke staze od doma kulture do stare škole, stavljanje „finog“ sloja asfalta u Ulicu Matije Gupca, uređenje prometnice prema Goričanu te presvlačenje novim slojem asfalta županijske ceste Donji Vidovec-Kotoriba(op.a., radovi su u međuvremenu okončani). Grgec je naglasio kako je započela primjena novog Prostornog plana Općine, pa će moći krenuti stambena izgradnja u Ulici 3.travnja, a moći će se formirati i nove građevinske parcele kod mesarskog pogona Sizim. Rečeno je kako je vlasnik nekretnine kod Kužnog pila na raskrižju ulica Matije Gupca i Josipa Jelačića upozoren da mora građevinu sanirati jer ona zasada predstavlja opasnost za prolaznike i nagrđuje prostor. Uz to je spomenuo kako su u tijeku pregovori s GKP-om Pre-kom iz Preloga, koje vrši komunalne usluge na općinskom području, da Općina Kotoriba uđe u njegovo suvlasništvo.
Predsjednik OV-a Željko Šebeštjan, dipl. ing., rekao je kako je u Prelogu održana osnivačka skupština Udruge lokalne akcijske grupe Mura-Drava, da je za njenog predsjednika izabran gradonačelnik Preloga Dragutin Glavina te da će u Skupštini biti i troje Kotoripčana: Željko Šebeštjan, Davor Ujlaki i Ivan Horvat.
Je li osvojena ili se predala?
- Što će biti s kućama za odmor koje u Zoni rekreacije nisu uvrštene u novi Prostorni plan Općine? Ljudi su krenuli u njihovu legalizaciju, no, to nije moguće učiniti premda nam je gospođa koja nam je prezentirala taj plan rekla kako tu neće biti nikakvoga spora. Tome nije tako te tvrdim da nas je obmanula - revoltirano je nastupio vijećnik Stanislav Vugrinčić (nezavisni), ne navevši ime gospođe koja je tobože vijećnike obmanula.
Odgovorio mu je zamjenik općinskog načelnika Dobriša Zvošec (SDP), navevši kako su u Općinu pozvali gospođu Lidiju Bubanić, dipl. ing., iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije. Ona je rekla kako se po trenutačnom Prostornom planu ti objekti ne mogu legalizirati jer se nalaze u Regionalnom parku prirode, ali se oni neće ni rušiti, već će biti pretvoreni u tzv. pomoćne građevine.
Nezavisni vijećnik Vinko Horvat pitao je neposredne općinske čelnike kada će doći vrijeme da se spriječi neprimjereno obilježavanje tzv. oslobođene mjesne karaule, što po njemu nije - pošto ona nije oslobođena jer se posada dragovoljno predala.
- Tražim da se spriječi prekrajanje povijesti. Zašto ne dati Kotoribi i svijetu poruku da iza toga stoji općinska vlast, a ne jedna politička opcija? Zbog čega ne argumentima potkrijepiti taj događaj jer smo bili njegovi svjedoci i znamo kako je bilo u rujnu 1991. godine? - pitao je dalje Horvat, dodavši kako je to objekt koji zaslužuje pažnju, da su u njemu te davne godine bili i danas aktivni časnici HV-a, pa predlaže da se ta predaja pretvori u svečanost visoke važnosti.
Zaključeno je da bi proslavu toga datuma trebala preuzeti mjesna braniteljska udruga.
Mladen Grubić

Izvor: 3003