Arhiva 01.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Kakva je zdravstvena ispravnost u vodama Međimurja?

Ljetna žega mnoge Međimurce tjera u vodu, a prazni džepovi pune šljunčare u kojima, u našem kraju, svatko pliva na vlastitu odgovornost. Ni ovog ljeta situacija sa zdravstvenom ispravnošću voda nije drugačija u usporedbi s nekoliko godina unatrag: bazenske vode su kontrolirane i zdravstveno ispravne, što nije slučaj sa šljunčarama te vodom iz akumulacijskih jezera kod Kuršanca i Preloga. Na njih je primjenjiv Balaševićev stih “svašta se rodi u mutnoj vodi”.

Sukladno važećem pravilniku o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda, kontrola se redovito mjesečno obavlja u čakovečkim Gradskim bazenima Marija Ružić te u svetomartinskim toplicama, tj., Spa & Sport resortu Sv. Martin. Kontrolu obavljaju stručnjaci ovlaštenog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, a u slučaju odstupanja, nadležna je sanitarna inspekcija koja bazene može i zatvoriti. No, aktualna izvješća o ispitivanju za oba kupališna kompleksa uredna su. Razlika je jedino u tome što su nalazi analize vode na čakovečkim Bazenima dostupni javnosti u svakom trenutku: istaknuti su na naslovnici internetskih stranica Gradskih bazena Marija Ružić te u bazenskim prostorima, dok takvih izvještaja na web-stranicama Spa & Sport resorta Sv. Martin nema, a (zbog radova na uređenju) nisu bili istaknuti ni u “papirnatom” obliku na ulazu u kupališni kompleks. Na zahtjev potencijalnog korisnika usluga, rado će podastrijeti tražene podatke.

Ipak, isticanje izvješća, kojim se dokazuje zdravstvena ispravnost vode, na bazenskim prostorima (na ulazu i sl.) je zakonska obveza, kaže Miodrag Novosel, univ. spec. men. sporta, direktor čakovečkih Bazena, koji je i sam sudjelovao u kreiranju propisa koji su na snazi od 1. siječnja prošle godine:

- Ovisno o tehnološkoj opremljenosti i procesima u bazenskim kompleksima, ovisi koliko puta mjesečno ovlašteni laboratorij izvršava provjeru zdravstvene ispravnosti vode. Kod nas se, uz 24-satno kompjutorsko praćenje stanja, po tri puta dnevno rade ručne analize koje obavljaju naši djelatnici. Shodno tome, dužni smo obaviti jednu analizu mjesečno pri ovlaštenom laboratoriju ZZJZ-a, no, sanitarna inspekcija provodi i nenajavljeno uzorkovanje vode, kakvo smo upravo nedavno imali, pojašnjava M. Novosel.

Hotel Kralj u Donjem Kraljevcu ima vanjske bazene, no, na raspolaganju su isključivo gostima objekta:

- Analizu zdravstvene ispravnosti bazenske vode jednom mjesečno obavlja nam čakovečki Bioinstitut, a gostima je dostupan na upit, kaže voditelj Hotela Kralj Mario Vrbanec.

JEZERA PONOVO NA PROVJERU

U Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije od voditelja Marka Klemenčića, mag. sanit. ing., saznajemo da će se uskoro prići redovitom ljetnom uzorkovanju vode u akumulacijskom jezeru Hidroelektrane Čakovec, kod lokala Vrbi, te vode iz jezera HE Dubrava, kod preloške marine. Uzorci će biti ispitani u Bioinstitutu.

Ranijih se godina kontrola vode vršila i na šljunčari Totomore, no, ona je zatvorena za kupače, pa više nema ni uzorkovanja.

Voditeljica Djelatnosti epidemiologije ZZJZ-a naše županije Višnja Smilović, dr. med., spec. epidemiolog, upozorava da su uzorci vode s akumulacijskih jezera i drugih stajaćica ranijih godina (kad je i taj dio javnozdravstvenog posla bio u nadležnosti epidemiološke službe Zavoda) uvijek bili zdravstveno neispravni.

- Vode stajaćice koje smo uzorkovali do 2010. godine redovito su bile zdravstveno neispravne, tj., s mikrobiološkim oštećenjem, što znači i neprikladne za kupanje, sport i rekreaciju. Može se očekivati da je tako i sada. Što je protočnost vode manja, veći su rizici od obolijevanja. Najčešće bolesti vezane uz kupanje su crijevne infekcije (proljevi s temperaturom i/ili osipom), upale sluznice oka, upale vanjskog zvukovoda, leptospiroza (ljetna ili žetvena gripa), serozni meningitis te upale mokraćnih puteva. Zbog toga se ne preporučuje dulji boravak u vodama stajaćicama, ronjenje te kupanje u plićaku u kojem ima puno kupača i podiže se sediment s dna. Djeca mlađa od tri godine nikako se ne bi trebala kupati u takvim vodama. Savjete smo istaknuli i na web-stranicama našeg zavoda, kaže doktorica V. Smilović.

GLUHI NA 

UREDBU

Na snazi je Vladina Uredba o kakvoći vode za kupanje koja propisuje (i) obvezu lokalne samouprave da provodi mjere nadzora i nad “divljim” vodama na kojima se ljudi okupljaju. U Međimurju se niti jedna JLS nije prihvatila tog troška.

U ove ljetne dane kupača je najviše na šljunčari kod Cirkovljana. Na ovoj, u svakom pogledu nekontroliranoj vodi, odvijaju se i službena plivačka natjecanja!? Šljunčarom gospodari čakovečko graditeljsko poduzeće Tegra, a gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, dr. vet. med., u budućnosti priželjkuje uređeno i sigurno kupalište na ovoj lokaciji:

- U recentnije vrijeme, na cirkovljanskoj šljunčari, srećom, nije bilo utapanja, a nisam čuo ni da je netko obolio od kakve zarazne bolesti. No, svatko tko se tamo kupa, mora znati da to čini na vlastitu odgovornost, dakle, usprkos znaku zabrane. Cirkovljanska šljunčara u Prostornom je planu grada Preloga sportsko-rekreacijska zona i mi smo zainteresirani za taj prostor. Želja mi je i zalagat ću se da ga u dogledno vrijeme uredimo i pretvorimo u sigurno ljetno kupalište, prema svim zakonskim propisima. Međutim, u svjetlu katastrofalne poplave u Slavoniji, zabrinjavanju me i sve dublji iskopi na ovoj šljunčari, zbog čega smo u nekoliko navrata slali dopis nadležnom Ministarstvu te zatražili ispitivanje, kaže preloški gradonačelnik Kolarek.

Željka Drljić

Izvor: 3091