Arhiva 13.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

KAM 2011.: "Buba u uhu" odlazi na Hvar

Nakon što je Međimurska županija prošle godine imala apsolutnog pobjednika Festivala kazališnih amatera Hrvatske, ovogodišnji županijski Festival dočekan je s puno zanimanja.
Čak 21 predstava odigrana je u tri dana u preloškom Domu kulture, a ponovo je sve pomno pratio tročlani žiri u sastavu: Sanja Nikčević, državna selektorica, Barbara Rocco i Stjepan Hranjec. Kvaliteta predstava, tekstova, režije i glume raste iz godine u godinu, a posebno je bogatstvo tekstova koji čuvaju kulturnu baštinu ovog kraja, istaknula Sanja Nikčević kao pozitivan primjer u Hrvatskoj te dodala kako bi bilo pametno da se idućih godina ponajbolji tekstovi objedine u zborniku budući da premašuju županijske okvire te bi bili zanimljivi za izvođenje i u drugim krajevima Hrvatske.
Međimurje održava i kvantitetu, pa se tako s dvadesetak predstava vodi kao najjača županija u Hrvatskoj po broju sudionika.
U tri dana Festivala nastupili su redom: Dječje gradsko kazalište - Praznici, KUU Veseli Međimurci - Dobro došli u kviz, KUD Domašinec - 50-godišnjica braka, Priločka amaterska scena - Lađa, KUU Zvon Župne zajednice Mala Subotica - Vujča, KUU Društvo žena Gornji Mihaljevec - Pre doktoro, KUD Žiškovec - Pazi komu verješ, HKD Međimurje Ljubljana - Terapija za dušu, KUD Katruže Ivanovec - Prava prilika, KUU Seljačka sloga Nedelišće - Buba u uhu, Priločka amaterska scena - Dečki, KU Seljačka sloga Prelog - Koritori, KUD Seljačka sloga Donja Dubrava - Tonica i njezini prosci, KUD Kaštel Pribislavec - Svati, Dramski studio Dada - Mi se Česi zime ne bojime, KUD Kotoriba - Agencija za zapošljavanje, KUD Belica - Kalamperači, HKUD Goričan - Predizborna kampanja, KUU Lipa Gornji Mihaljevec - Ljubavna pisma, KUD Strahoninec - Vinski pajdaši i Kazališna družina Štolcer - Requiem za žive.
Žiri je nakon svakog dana održao okrugle stolove na kojima su iznijete pohvale i kritike te se raspravljalo o detaljima u predstavi. Kao i prošle godine, prije samog proglašenja najboljih, objavljene su i nominacije, po tri u svakoj kategoriji. Za najbolji tekst nominirani su bili: Nada Janković za predstavu Vujča, Smiljana i Branko Sušec za predstavu Kalamperači i Jasenka Novak za predstavu Ljubavna pisma koja je i dobila nagradu. Za žensku ulogu nominirane su bile Štefica Kovač za ulogu Reze u predstavi Tonica i njezini prosci, Tamara Zdolec za ulogu mame Bare u predstavi Vinski pajdaši, a nagradu je zaslužila Jelena Tisaj za ulogu jingl pjevačice u predstavi Dobro došli u kviz. U muškoj konkurenciji nominirani su bili Matko Buvač za ulogu Camillea u predstavi Buba u uhu, Davor Dokleja za ulogu učitelja u Mi se Česi zime ne bojime, dok je nagrada pripala Vladimiru Posavcu za predstavu Vinski pajdaši. Suzana Lacković bila je nominirana za najbolju režiju u predstavi Koritori, kao i Davor Dokleja za Mi se Česi zime ne bojime.
Najboljim redateljem proglašen je Dejan Buvač, i to za dvije predstave Buba u uhu i Requiem za žive. Za najbolju predstavu ove su godine nominirane: Dobro došli u kviz, Veselih Međimuraca, autorice Martine Kuretić Sedlar, Requiem za žive, čakovečkih Štolcera, autorice Kristine Štebih, a najboljom predstavom proglašena je Buba u uhu, Seljačke sloge Nedelišće, autora Georgesa Feydeaua. Popularna komedija koju su igrale mnoge profesionalne kuće odlično je razrađena u režiji Dejana Buvača, a u njoj su i zabljesnule mnoge glumačke kreacije glumaca iz Nedelišća, poput Matka Buvača i Dubravka Žnidarića.
Nedelišćani će, kao i prije dvije godine, predstavljati Međimursku županiju na Hvaru u svibnju, a manjak financijskih sredstava ove će godine vjerojatno uskratiti pravo na dva predstavnika iz Međimurja. Predsjednica Odbora kazališnih amatera Međimurja Mirjana Hržić na samom je kraju zahvalila svim sudionicima, organizatorima i gostima, a međimurski su kazališni amateri ponovo dokazali da se i uz malo novaca može napraviti velik posao.

Izvor: 2920