Arhiva 14.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

KAM: Pobijedili Štolcer i Kristina Štebih

Vikend za nama u Prelogu je protekao u znaku međimurskih kazališnih amatera. Čak 20 dramskih amaterskih družina okupilo se na 15. festivalu kazališnih amatera Međimurja i u tri dana pokazalo obilje energije, kreativnosti, emocija, ideja, ali i međusobne podrške, a o kvaliteti viđenog prosudbena komisija i ove je godine imala same pohvale. U petak su uz Mirjanu Hržić, predsjednicu Odbora međimurskih dramskih amatera koja tu dužnost obavlja i na državnoj razini, festival otvorili predstavnik Hrvatskog sabora kulture Mirko Kovačević i zamjenik međimurskog župana Matija Posavec.
Trodnevni program vodila je Tamara Repalust. Prvi su na pozornicu izašli prošlogodišnji predstavnici naše županije na državnom festivalu u Kastvu, KUU Lipa Gornji Mihaljevec s predstavom Kalmana Mesarića Gospodsko dete. U petak su nastupili i Dječje gradsko kazalište s predstavom Kako preodgojiti roditelje Irene Kolar Vudrag, Dramska skupina KUU-a Zvon Župne zajednice Mala Subotica s Groja i lampe Nade Janković, Dramska grupa Društva žena Macinec s Hotelom Babilon Mire Gavrana i Dramska družina KUD-a Katruže Ivanovec s Dok sam ja živ Đure Horvata.
Naporan tempo u subotu donio je čak 8 predstava: Dramski studio Dada izveo je Pinokija Carla Collodija, Dramska diletantska družina KUD-a Kaštel iz Pribislavca Romea i Juliju z Gornjeg Trnovca Mladena Kerstnera. Treba reći da je Dramska družina KUD-a Strahoninec pristala na zamjenu termina te na taj način pomogla Međimurcima iz Ljubljane koji, su unatoč nesretnom slučaju u svojim redovima, uspjeli doći u Prelog. Strahoninčani su izveli Snoboke nepoznatog autora, a HKD Međimruje iz Ljubljane Pri sosedo je najbolje Štefanije Mesarić. Dramska sekcija KUU-a Društvo žena Gornji Kraljevec izvela je Krivi broj Jelene Malec i Štefanije Jambrošić, Kazališna družina Štolcer Čakovec Pismo z Galicije Kristine Štebih, Dramska sekcija HKUD-a Goričan Notarijuša Stjepana Hranjeca te Priločka amaterska scena Prelog Tenju Božidara Glavine. Završnica u nedjelju započela je s Dramskom skupinom KUU-a Veseli Međimurci Čakovec s Gradskim plemenitašem J.B.P. Molierea, a uslijedili su prošlogodišnji apsolutni pobjednici Kazališna družina KUU-a Seljačka sloga Nedelišće s Aferom Fadila Hadžića, zatim Dramska sekcija KU-a Seljačka sloga Prelog s Običnom pričom Suzane Lacković, Dramska grupa KUD-a Domašinec s Nedeljim obedom Stjepana Mezge, Dramsko-recitatorska sekcija KU-a Žiškovec sa Zeleni, pun vitamina, mlodi Marine Ninić, Dramska grupa Općine Donji Kraljevec s Bog pomagaj Marije Hranjec i KUD Sveti Jeronim Štrigova s Očajnim Štrigovčankama Ivana Novaka.
Raznovrsnost tema tekstova, odlična gluma i dobra režijska rješenja pred prosudbenu komisiju ponovo su stavili težak zadatak. Državni selektor Damir Mađarić, glumica i redateljica Barbara Rocco te prof. dr. sc. Stjepan Hranjec uz pet uobičajenih nagrada podijelili su još po dvije u kategoriji najboljih glumaca. Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Damir Fodor za ulogu Bolte Kezela u predstavi Romeo i Julija Dramske diletantske družine iz Pribislavca.
Uz njega, pohvaljene su još dvije glumačke kreacije: Franjo Sedlar za ulogu gospodina Novaka u predstavi Gradski plemenitaš Veselih Međimuraca te Dubravko Žnidarić za ulogu inspektora Ante u predstavi Afera Seljačke sloge Nedelišće. Po istom principu dodijelile su se i nagrade najboljim glumicama. Najboljom je proglašena Dragica Cvetko za ulogu Ane u predstavi Bog pomagaj KUD-a Donji Kraljevec, a pohvaljene su i prošlogodišnja dobitnica nagrade Državnog festivala, Lea Kovačić za ulogu Marice u Gospodskom djetetu, Lipe iz Gornjeg Mihaljevca te Maja Markuš Velicki za ulogu Zuzane Kolarove u Hotelu Babilon Društva žena Macinec. Nagradu za najbolju režiju ravnopravno su podijelila dva iskusna redatelja: Davor Dokleja za Pinokija Dramskog studija Dada i Dejan Buvač za Pismo z Galicije Družine Štolcer. Nagrada za najbolji dramski tekst pripala je Kristini Štebih za Pismo z Galicije, a ta je predstava proglašena i pobjedničkom 15. festivala kazališnih amatera Međimurja.
Posljednjeg vikenda u svibnju predstavljat će Međimursku županiju na 50. festivalu hrvatskih kazališnih amatera na otoku Hvaru. Treba reći da je Kazališna družina Štolcer osnovana ove godine i sastavni je dio Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski.
Ovo im je ujedno bio prvi javni nastup. Režiju potpisuje Dejan Buvač, tekst Kristina Štebih koja je odigrala ulogu Marike, Ivica Mikolaj odigrao je ulogu Đureka, autor glazbe je Luka Mošmondor, a tehničar scene bio je Josip Bašek. Međimursku pjesmu Počnem listek pisati za predstavu su otpjevale Jasmina Jambrović, Senka Bašek Šamec i Kristina Štebih.
Podjelom nagrada završen je 15. KAM, a pobjednici će našu županiju pokušati dostojno predstaviti na jubilarnom, 50. festivalu na Hvaru. Grad Prelog međimurske glumce amatere poziva i dogodine. (r)

Izvor: 2868