Arhiva 03.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Kamo je nestao novac namijenjen obrani domovine?

Više od dvadeset godina od početka Domovinskog rata u koji su se - odlaskom na bojište, materijalnom pomoći ili na druge načine, uključili i brojni Međimurci i tako pridonijeli oslobađanju Hrvatske, međimurska policija istražuje sumnje o navodnom nestanku novca namijenjenog nabavci oružja. Pitanje novca prikupljenog za oružje, čiji se dobar dio navodno “zagubio” po privatnim džepovima, na “službenim adresama” postavljalo se tek povremeno i s dosta opreza. Ako se ne varamo, prvi je put to pitanje potegnuto negdje početkom 1992. ili 1993. godine, ali nikada do kraja nije bilo razjašnjeno je li novac stvarno “zamračen” ili se naprosto radilo o spletu okolnosti. Nakon početka rata, Hrvatska je bila suočena s međunarodnim embargom na uvoz oružja, pa se oružje upitne kvalitete na razne načine i po vrlo visokim cijenama nabavljalo na crnom tržištu, uglavnom u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i dalje na istoku. U to se vrijeme i po Međimurju skupljao novac namijenjen kupnji toliko potrebnog oružja, a koliko je novca točno prikupljeno, vjerojatno se nikada neće (sa)znati.
Tema navodno ukradenog novca od tog se doba povremeno znala pojaviti, ali bi se vrlo brzo i pomela ispod tepiha, međutim, sada je Općinsko državno odvjetništvo Čakovec policiji naložilo provjeru cijele priče. Naime, županijski vijećnik Josip Kolarić (HSP) u nekoliko je navrata to pitanje “potegao” na sjednici Županijske skupštine. Prvi put u ožujku, ali odgovora nije bilo, pa je Kolarić pitanje ponovio i u svibnju. Budući da se vijećnika, nakon javno postavljenih pitanja, više nije moglo ignorirati, Općinsko državno odvjetništvo PU međimurskoj upućuje zahtjev kojim se traži provjera navoda vijećnika i prikupljanje potrebitih saznanja. Sad već bivši načelnik PU Ivan Sokač u pisanom odgovoru na vijećničko pitanje upućenom Upravnom odjelu za poslove Skupštine i opće poslove piše da su provjerili u svojoj evidenciji i “utvrdili kako Policijska uprava međimurska do sada nije provodila kriminalistička istraživanja vezana uz navodni nestanak novaca prilikom nabavke oružja koju spominje uvaženi vijećnik” . Sokač tvrdi da, prema njihovim podacima, tadašnja Skupština općine Čakovec, ali niti sadašnja Međimurska županija nisu podnijele bilo kakvu prijavu vezano uz navodnu zloporabu ili nestanak novca. Prijava nije zaprimljena, tvrdi se u odgovoru, niti od bilo koje pravne ili fizičke osobe.
Očito “javni pogovor” niti Državnom opdvjetništvu niti policiji godinama nisu bili dovoljan razlog zbog kojeg bi krenuli u raščišćavanje priče oko krađe novca. Bez obzira kako istraga završila (Kolarić nam je potvrdio da je policija bila kod njega, ali da im ništa konkretno nije mogao reći), krajnje je vrijeme da se konačno stavi točka na navodnu krađu i da se ljude koji se u kuloarima najčešće spominju kao sudionici ili izvede pred sud ili pusti na miru. (vt)

Izvor: 2997