Arhiva 25.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Karina Zamuda na optuženičku klupu!

Nedavno smo pisali o tome kako se kraju privodi istraga u slučaju „Karina“. Dovršena je! Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu pred Općinskim sudom u Čakovcu podignulo je optužnicu protiv Karine Zamude iz Štrigove, vlasnice tamošnje mjenjačnice „Karina“. U službenom priopćenju navodi se kako je optužnica podignuta „protiv hrvatske državljanke (1977.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz čl. 224. st. 4. u svezi st. 1. Kaznenog zakona. Optuženici se stavlja na teret da je od rujna 2011. do lipnja 2012. godine u više mjesta na području Međimurja navela 19 osoba da joj daju novac na posudbu ili čuvanje, uz obećanje povrata novca s kamatom, iako to nije namjeravala učiniti, već je primljeni novac potrošila za svoje potrebe, na koji način se nepripadno okoristila za iznos od preko 2,000.000 kuna“.
Podsjetimo, Policijska uprava međimurska u srpnju prošle godine potvrdila je kako s drugim nadležnim institucijama intenzivno radi na istraživanju velike financijske afere koja je potresla štrigovski kraj. Policijsko izvješće upućivalo je na prijevaru proizašlu u mjenjačnici Karina u Štrigovi. Više je građana gornjeg Međimurja toj novčarskoj tvrtki, uz obećane visoke kamate (navodno i do 10 posto), posudilo veće svote novaca. U više od 20 kaznenih prijava spominjala se ukupna svota veća od 1,5 milijuna kuna. No, na dan isplate koju je obećala vlasnica mjenjačnice Karina Zamuda vjerovnike su dočekala zatvorena vrata, uz poruku da je vlasnica na bolovanju. Tome nije bilo tako, već je otišla u inozemstvo. Za njom je odmah raspisana međunarodna tjeralica. Ubrzo se ipak vratila u Hrvatsku (navodno je bila u Kanadi) te je privedena. S njom je obavljen obavijesni razgovor. Obvezala se na suradnju s policijom i Državnim odvjetništvom, kako bi se afera rasvijetlila, pa je puštena da se brani sa slobode.
Oštećeni podnositelji prijava, raspravljalo se u danima nakon što je buknula afera, i sami su pridonijeli svojoj nevolji. Neuobičajeni ugovori s privlačnim kamatama, posebice u današnje vrijeme, nisu im se, očito, činili čudnima. Sami mještani Štrigove, odnosno poznanici Karine Zamude nisu bili skloni medijima govoriti o njoj. Oni koji nisu bili u ugovornim odnosima sa Zamudom izgovarali su tek riječi hvale, s nevjericom prihvaćajući informaciju o prijevari.
Kad je dovršila svoj dio istrage, Policijska uprava međimurska protiv nje nije podnijela kaznenu prijavu, već posebno izvješće, odnosno Općinskom državnom odvjetništvu prepustila je odluku o tome hoće li slučaj proslijediti sudu ili ga odbaciti. Karina Zamuda će, sudeći po najnovijem razvoju događaja, ipak završiti na sudu.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3026