Arhiva 28.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Karlo Petrović osvojio stipendiju u New Yorku

Put Amerike iduće godine odlazi mladi čakovečki glazbenik, osamnaestogodišnji bubnjar Karlo Petrović. On je na ovogodišnjem Hrvatskom bubnjarskom kampu u Grožnjanu bio najbolji među trideset polaznika. Nagrada za osvojeno prvo mjesto je sedmodnevno školovanje na poznatom glazbenom učilištu The Collective School of Music u New Yorku. O boravku u kampu i nagradi rekao nam je:
- Ove sam godine bio drugi put u hrvatskom bubnjarskom kampu koji je osnovao i umjetnički ga vodi Petar Ćurić. Tijekom kampa predavanja imaju svjetski poznata glazbena imena iz teorije i prakse pojedinih instrumenata. Tako su bubnjarima predavali Antonio Sanchez, John Riley, Trevor Tomkins, Kim Plainfield i drugi. Ova imena mnogima vjerojatno nisu poznata, ali svakom malo boljem bubnjaru ili teoretičaru te glazbe zasigurno jesu. U kampu smo svirali na bubnjevima koje je osigurala čakovečka tvrtka Euromusic agency u vlasništvu Bojana i Roberta Modlica. Oni su bili sponzori kampa u Grožnjanu - priča Karlo i nastavlja.
- Hrvatski bubnjarski kamp traje tjedan dana, ali se na njemu može puno naučiti. Tamo se ne svodi sve na vježbanje, nego i na motivacijske razgovore s psihološkog i filozofskog stanovišta te dobivamo savjete kako vježbati, kako pristupiti instrumentu. Kamp bih preporučio svakome. Mada izgleda da se u tjedan dana ne može baš puno nučiti, na ovom kampu to je moguće jer su predavači vrhunski. Veselim se putu u NewYork i mislim da ću i tamo moći puno naučiti. Uz ono u Berkleeu, to je jedno od najboljih učilišta za bubnjeve. Dosad je tu nagradnu stipendiju, osim mene, osvojio samo još jedan bubnjar s 18 godina. Prije dvije godine to je bio Mario Klarić iz Karlovca. Svi ostali bili su stariji - rekao je mladi Čakovčanin.
Glazbeni talenat Karla Petrovića ne čudi kada se ima u vidu činjenica da potječe iz poznate međimurske glazbeničke obitelji. Djed mu je Ivan Petrović, poznati trubač iz Čakovca, rodom iz Novakovca, a otac Antun Petrović također je trubač i klavijaturist u Sax bandu. I očev brat Ivica svira trubu, kao i sestra Mirjana koja je i kantorica u Dekanovcu. Trubu svira i očev stric August Petrović, poznatiji kao Gusti Draksar.. Jedino Karlov bart Jurica nije završio u glazbenim vodama, veli Karlov otac Antun:
- Jurica je Karla navukao na bubnjeve. Kad su bili mali, svirali su po svemu po čemu se moglo lupati. I bubnjeve su izrađivali od svega od čega se dalo. Samo, Jurica se kasnije okrenuo fotografiji. Prve bubnjeve marke Ludwig Karlu sam kupio kad je imao sedam godina. I danas svira na njima, samo ih je s godinama dopunjavao.
Karlo se i profesionalno namjerava baviti glazbom, a trenutno je član dva mlada čakovečka sastava:
- Bubnjar sam u funk bandu Freakout i pop-rock sastavu Geneve. Glazbom se namjeravam baviti i dalje. Školovanje namjeravam nastaviti u glazbenim školama. Ili ću ići na pedagogiju u Maribor ili na jazz u Klagenfurt. Osim radi užitka, glazbom namjeravam i zarađivati za život.
R. Topličanec

Izvor: 2992