Arhiva 12.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 09.12.2016. 20:06.

Karolina Juzbašić u najtežoj krizi trošila milijune na luksuz!

Namještaj po mjeri vrijedan 600.000 kuna, LCD televizori za koje je izdvojeno 230.000 kuna, sportska rekreacija radnika u fitness centru koja stoji 150.000 kuna - samo su neke od aktivnosti kojima se u proteklom razdoblju bavila HEP-ova tvrtka „Odmor i rekreacija“ na čijem je čelu Čakovčanka Karolina Juzbašić. Spomenuta kupovina predstavlja dio ulaganja kompanije HEP u 23 odmarališta kojima upravlja „Odmor i rekreacija“. Tom se tvrtkom ovih dana pozabavio i tjednik Globus.

Dok je svih tih godina HEP jedva krpao kraj s krajem, na godišnjim odmorima djelatnika nije se štedjelo. U tvrtki ne poriču da se dosta ulagalo u odmarališta, no, pravdaju se da su, zahvaljujući tome, podignute cijene smještaja. Prošle su se godine cijene kretale između 270 i 450 kuna po danu, ovisno o lokaciji i terminu.

Kad je riječ o ulaganjima, uz već spomenuta, trošilo se i na posteljinu. Za novu je izdvojeno samo pola milijuna kuna – otprilike pola tog iznosa odnosilo se na plahte i jastučnice, a drugi dio za uslugu pranja i glačanja. Nadalje, 240.000 kuna izdvojeno je na kućanske aparate u odmaralištima koje je nabavila tvrtka Ecos. Novi klimatizacijski uređaji stajali su 147.000 kuna. Istodobno, dok su se očito upucavali milijuni kuna, interes HEP-ovih radnika za boravak u odmaralištima bivao je sve slabiji.
Prošle su godine ostvarene samo 22.000 noćenja. Za usporedbu, 2009. godine realizirano je 54.000 noćenja, godinu kasnije manje od 40.000, a trend pada zatim se samo nastavio. U prvih sedam mjeseci ove godine interes HEP-ovih radnika za smještaj u odmarališta također je bio slab. Zabilježeno je tek 12.800 noćenja.

Gubitak od gotovo 7 milijuna kuna

Rezultat svega su poražavajući rezultati poduzeća „Odmor i rekreacija“. Tvrtka je prošle godine ostvarila 80 posto niže prihode nego godinu prije, odnosno, na kraju 2012. godine zabilježila je gubitak od 6,700.000 kuna. Uz to, nije poštovala niti zakonsku obvezu prema kojoj su sve državne i javne tvrtke od prosinca 2011. godine svoje objekte zatvorenog tipa morale, otvoriti, odnosno smještaj u njima ponuditi svima koji su to voljni platiti. Prema izvješću o poslovanju poduzeća „Odmor i rekreacija“, u prošloj su godini HEP-ova odmarališta još uvijek mogli koristiti samo zaposlenici te kompanije s obiteljima. No, sudeći po ranije iznesenim brojkama, ni oni sami za to nisu iskazali velik interes.

Ove je godine u ponudi HEP-a 13 odmarališta. Tri više nego lani. Najvrednija i najluksuznija nekretnina, kamena vila s prekrasno uređenom okućnicom i sportskim terenima, nalazi se u Župi Dubrovačkoj. No, ona je iz ponude izuzeta, a i ranije - u nju nisu mogli obični zaposlenici, već je bila predviđena samo za odmor članova Uprave. Za vilom slijedi i atraktivno odmaralište u Pakoštanama koje je bilo i najprofitabilnije. U tri samostojeća objekta ono može primiti 152 gosta te se nalazi 20 metara od gradske plaže. Globus, uz ostalo, spominje i 21 apartman u mjestu Gajac, zatim tri jednokatnice u nizu u Bratušu, na području Makarske, bungalove u Rovanjskoj… Sve to po povlaštenoj cijeni za djelatnike.

Po procjenama stručnjaka, 23 HEP-ova odmarališta vrijede ukupno 10 milijuna eura. Promišljalo se što s njima, a spominjala se i mogućnost prodaje. No, radnici su se tome usprotivili. Mnogi od njih godinama su izdvajali doprinose za njihovu izgradnju, pa ih smatraju i svojima.

Na posljetku, 2007. godine osnovana je tvrtka „Odmor i rekreacija“. Ona je do 2010. godine odmarališta trebala podići na 3 zvjezdice i na njima zarađivati… To se još uvijek dogodilo nije!

Direktorica tvrtke „Odmor i rekreacija“, kako smo naveli na početku, je Karolina Juzbašić iz Čakovca. Ona je na tu funkciju imenovana 14. svibnja 2012. godine. Bivša je gradska vijećnica, članica HNS-a te je u dobrim odnosima sa sada bivšim predsjednikom Uprave HEP-a i članom iste stranke Zlatkom Koračevićem.

Juzbašić je, navodi Globus, odbila odgovoriti na pitanje njihovih novinara na temelju kojih je kvalifikacija došla na visoku poziciju, no, naglasila je kako je uredno prošla javni natječaj i zadovoljila sve propisane uvjete. Uz svoje političke aktivnosti, u prošlosti se u svijetu biznisa okušala kao vlasnica modnog salona vjenčanica „Karolina“. No, obrt je zatvorila 2004. godine te je postala aktivna u Ženskoj inicijativi HNS-a.

Juzbašić raspisuje i nove nabavke

Od onog što Globus piše o radu Karoline Juzbašić na poziciji vodeće osobe „Odmora i rekreacije“ navodi se da je tijekom kolovoza raspisala već četiri javna natječaja za radove na uređenju HEP-ovih objekata, u vrijednosti 4,600.000 kuna. Najveće ulaganje planira se u Jadriji, kod Šibenika. Za tamošnju nekretninu namjerava se izdvojiti čak 2,500.000 kuna. Prema natječajnoj dokumentaciji, najveći dio tog novca namjerava se izdvojiti za elektroinstalacije, postavljanje antena za televizijske prijamnike i slično.

U mjestu Bratuša, za nešto manje od milijun kuna, obnovit će se skladište i popraviti parkiralište, u Pakoštanama će se 800.000 kuna namijeniti za promjenu instalacija, stolarije te demontažu nepotrebnih objekata. Ulaganje od pola milijuna kuna za obnovu središnjeg objekta planira se u Rovanjskoj.

Recimo i da Globus u pitanje ne dovodi samo kvalificiranost Karoline Jubzbašić, već i njenog novog šefa – Koračevićevog nasljednika, Osječanina Tomislava Šerića. Prije dolaska na mjesto prvog čovjeka jedne od najvećih državnih kompanija, Šerić je u Osijeku bio vlasnik pizzerije. 

'Modernizacija je zakonska obveza'

Karolina Juzbašić kaže kako je na čelnu funkciju tvrtke „Odmor i rekreacija“ došla 14. 5. 2012. godine.

- Sve što do onda nije učinjeno, a trebalo je biti, grijeh je nekih bivših. Iz službenog HEP-ovog priopćenja može se iščitati kako je modernizacija odmarališta zapravo bila zakonska obveza jer odmarališta zatvorenog tipa više ne postoje, pa se moralo pristupiti uređenju zastarjelih objekata.

U priopćenju se navodi:

„Ostvarenje strateških poslovnih ciljeva društva HEP Odmor i rekreacija vezano je za zakonsku regulativu (Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, Pravilnik o kategorizaciji objekata za smještaj, Zakon o pružanju usluga u turizmu) i poslovne odluke vlasnika HEP d.d.
Rok za usklađenje turističkih objekata sa Zakonom u ugostiteljskoj djelatnosti bio je prosinac 2011. godine, nakon čega radnička odmarališta zatvorenog tipa kao kategorija više ne postoje, a objekti koji nisu udovoljili uvjetima iz Zakona ne smiju biti u funkciji.
Planom investicija za 2013. g. za društvo HEP Odmor i rekreacija d.o.o. planirano je uređenje novih smještajnih objekta te uređenje popratnih prostorija, sve u cilju povećanja broja smještajnih jedinica, povećanja kvalitete usluge društva te povećanja prihoda društva.

Kako radnička odmarališta zatvorenog tipa prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti više kao kategorija ne postoje, moralo se pristupiti uređivanju objekata koji su uglavnom opremom i izgledom bili zastarjeli te nisu udovoljavali zakonskim propisima. Osim toga, planirana preuređenja i adaptacije objekta rade se i s ciljem ispunjavanja uvjeta zadanih Pravilnikom o kategorizaciji objekata za smještaj, kako bi se što veći broj objekata i smještajnih jedinica stavilo u funkciju.

HEP Odmor i rekreacija d.o.o. nastoji što veći broj bivših odmarališta prilagoditi zakonskim uvjetima te otvoriti za korištenje djelatnicima HEP grupe i svim zainteresiranim korisnicima. Ove godine u ponudi je bilo 11 objekata, a do 30. 7. 2013. ostvareno je 12.836 noćenja“ – ističe direktorica Karolina Juzbašić.
 

Izvor: 3046