Arhiva 18.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Katastrofalan požar na kući obitelji Granatir u Svetom Jurju u Trnju

U srijedu, 12. prosinca, dvadesetak minuta poslije 8 sati izbio je katastrofalan požar u obiteljskoj kući Marije i Vlade Granatira. Vatra je u potpunosti uništila krovište i potkrovlje kuće. Jak plamen tražio je angažman ekipe Javne vatrogasne postrojbe Čakovec i domaćih vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Svetog Jurja u Trnju, Donjeg Pustakovca i Donjeg Kraljevca. Uzrok požara odmah je prepoznala sama domaćica.
- Imamo mačku ljubimicu, dali smo ju operirati, a po ovoj hladnoći joj je suprug priredio ležaj u kupaonici na potkrovlju, jednu staru kutu kao prostirku. Izgleda da ju je nekako smotala i priljubila uz dimovod koji ide od kamina u sobi u prizemlju. Tako je ta kuta planula i izazvala požar.
Marija je u trenutku izbijanja požara bila u kući s unukom Matijom, suprug Vlado je bio na poslu. Da požar uništava kuću primijetila je tako što je vatru čula, kako kaže:
- Nisam u prvi mah ništa primijetila, dim se ovdje dolje uopće nije osjetio. Ni susjed koji je u to vrijeme išao na posao nije ništa vidio. Ali, čula sam neko neobično pucketanje i kad sam pošla gore vidjela da je sve u plamenu.
Šteta je tim veća što se vatra prvo “hranila”. Potkrovlje je bilo uređeno, u njemu je bila smještena i prilično opsežna kućna biblioteka – njena se vrijednost teško može novčano izraziti, ali je, s druge strane, lako goriv materijal. Ta okolnost je otežala posao vatrogascima, potkrovlje i krovište se nije dalo spasiti. No, vatrogasci su požar uspješno zaustavili, donji dio kuće je prošao bez bitnih oštećenja. Najvažnije, nije bilo ozlijeđenih.
Službena ocjena inspektora zaštite od požara PU međimurske potvrdila je onu koju je dala domaćica - do požara je došlo zbog kontakta neizolirane metalne dimovodne cijevi s gorivom tvari u kupaonici u potkrovlju. Sami vlasnici štetu procjenjuju na iznos od između 150 do 200 tisuća kuna. Imovina nije bila osigurana.
I uz ovaj slučaj treba ponoviti upozorenja na neka pravila prevencije opasnosti od požara, aktualna u sezoni loženja, ali koja važe stalno. Kod izgradnje ili rekonstrukcije kuća i drugih zgrada treba konzultirati stručne osobe za izvedbu dimovodnih instalacija, a za vrijeme loženja stalno pratiti stanje dimovodnih cijevi. Poštuje li se ove zahtjeve vjerojatnost katastrofe bit će svedena na minimum. Obitelj Granatir je svoju lekciju skupo platila.
Odmah je proradila solidarnost
Uz nesreću obitelji Granatir odmah je proradila i solidarnost ljudi. Vatrogasci iz domaćeg i okolnih dobrovoljnih društava i susjedi odmah su pomogli u raščišćavanju uništenog krovišta, da ga pripreme za obnovu.
Na mjestu požara brzo su se našli načelnik Općine Donji Kraljevec Zlatko Horvat i zamjenik Kristijan Baranašić. Odmah je pala odluka da Općina i Mjesni odbor Sveti Juraj u Trnju preuzmu troškove nabave potrebnog materijala za obnovu krovišta, tim hitniju zbog toga što je za dolazeće dane bila najavljena kiša. Posao je srećom obavljen na vrijeme, na krovište je u petak bila postavljena ljepenka, za ponedjeljak, u trenutku kad je ovaj broj našeg lista išao u tisak već je bilo zakazano postavljanje novog crijepa. Marija Granatir nam je rekla:
- Želimo zahvaliti svima koji su nam pomogli, vatrogascima, rodbini, prijateljima i znancima, Općini Donji Kraljevec i Mjesnom odboru Sveti Juraj u Trnju, koji su odmah odlučili preuzeti trošak materijala z obnovu, a za brzo i dobro obavljen posao tesarskim obrtima Kika iz Brezja i Strahija iz Podturna te tvrtki Elektroinstalateri iz Čakovca.
D.Kovač
Snimio D. Lesar

Izvor: 3008