Arhiva 25.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Kaznili su me, a zašto?

ANTUN ORŠUŠ, PIŠKOROVEC:

Ogorčen postupkom prometnih policajaca, Antun Oršoš iz Piškorovca donio je u uredništvo dokumentaciju o događaju zbog kojeg – prema nalogu prometne policije – mora platiti 2.000 kuna kazne, a istim prekršajnim nalogom zabranjeno mu je upravljanje motornim vozilima B-kategorije na šest mjeseci.
No, Antun kaže da mu je kazna izrečena i oduzeta vozačaka dozvola na pola godine bez ikakvog razloga:
- Policijski službenik Mario Poljaković napisao je u prekršajnom nalogu da sam 9. prosinca 2009. godine u 2,30 sati u Nedelišću, dolazeći sa svojim automobilom iz Ulice M. Viljevca, ušao u raskrižje s Ulicom maršala Tita skrećući ulijevo, da nisam propustio sva vozila koja su se kretala tom cestom te da sam im oduzeo prednost prolaska, pa je zbog mog postupka jedan automobil bio prisiljen na kočenje. Zbog toga mi je policajac napisao kaznu od 2.000 kuna i oduzeo vozačku dozvolu na šest mjeseci.
Sve što je policijski službenik Mario Poljaković napisao u prekršajnom nalogu je laž! Ja sam na tom raskršću u Nedelišću propisno stao da propustim sva vozila koja su se kretala glavnom cestom. Kad sam vidio da se mogu uključiti, krenuo sam. Auto za koji piše da nisam propustio bio je možda i sto metara udaljen kada sam se ja uključio u promet, a policajci koji su stajali kraj glavne ceste i bili mi bliži nego auto kojem sam navodno oduzeo prednost kad sam se uključivao u promet krenuli su za mnom i zaustavili me. Zatražili su od mene vozačku i prometnu dozvolu. Ja sam im to dao, a nakon što su nešto razgovarali, jedan od njih mi je prišao da me alkotestira. Alkotest je pokazao 0,0‰, tri puta sam alkotestiran, a onda su me, smijući se – upitali koliko imam novca. Kad sam im rekao da nemam novca kod sebe, ušli su u svoj auto i napisali mi kaznu.
Niti jedan od njih dvojice mi nije objasnio zašto i zbog čega su me pitali za novac, nego su se samo cinički smijali.
Zar su mi morali napisati kaznu kad su me zaustavili i vidjeli da sam Rom? Zar misle da smo mi Romi neupućeni, naivni i da se nećemo na to žaliti? Meni ovo nije prvi ovakav slučaj, ne zna se što policija radi s nama kad nas kontrolira. Nitko ne prođe bez kazne, vodi se neke na izvanredni tehnički pregled... U 99% slučajeva radi se tako s Romima, a ne sa svim vozačima. Policijski službenici često, kad u prometu prepoznaju da je vozač Rom, na bilo koji način zaustavljaju ga i iz kolone, i uvijek nađu bilo koji razlog za kaznu.
Napisao sam prigovor na prekršajni nalog. Spreman sam suočiti se s policajcima i jasno reći da su nepravilno postupili sa mnom, a imam i svjedoke koji su bili sa mnom u autu – Alena Baloga koji je i sam vozač i Marinka Oršuša. Punoljetni su, jasno su čuli kada su me policajci pitali imam li novaca... Nije pošteno to što su mi napravili. Da sam bio bilo što kriv, da sam stvarno napravio prekršaj, ne bih rekao ni riječ. Ovako – zar moram plaćati kaznu za izmišljen prekršaj zato što sam Rom?!
M. Belčić

Izvor: 2852