Arhiva 17.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

NEKI SE VOZE U POLOVNOM POLU, A NEKI U NOVOM BMW-u

KAŽNJENI DUŽNOSNICI: Nisu predali imovinske kartice

Oni koji nisu ispunili imovinske kartice dobili su kazne od po 10 tisuća kuna

Da saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (kojem se takve kartice podnose kako bi bile objavljene u javnosti dostupnim bazama podataka) nije početkom studenoga objavilo da se s po deset tisuća kuna kažnjava lokalne dužnosnike koji (još) nisu dostavili svoje imovinske kartice, nitko se vjerojatno ne bi ni sjetio (nismo još navikli) da neposredno izabrani dužnosnici u županijama, gradovima i općinama pri stupanju na dužnost moraju objaviti imovinske kartice.
Vremena je, naime, bilo dosta jer lokalni izbori održani su u svibnju, a novoizabranim čelnicima zakon daje obvezu da 30 dana od dana stupanja na dužnost prijave što posjeduju, koja im je imovina.
No, kako ukupno 314 lokalnih dužnosnika – uglavnom načelnika općina ili njihovih zamjenika - ni nakon više od 120 dana (trostruki rok) nije dostavilo svoje kartice, povjerenstvo je svima izreklo jedinstvenu novčanu kaznu visine 10.000 kuna. Razumljivo – plativu isključivo iz osobnog novca, ne na teret proračuna.
● KAZNE OD 10.000 KUNA
Ta je kazna lupila i sasvim lijep broj međimurskih lokalnih dužnosnika. Uplatnica sa spomenutim okruglim iznosom stigla je na adrese Josip Dobranića, gradonačelnika, i Dražena Srpaka, zamjenika gradonačelnika Murskog Središća, Vladimira Jambrošića, zamjenika načelnika Dekanovca, Josipa Griveca, načelnika Donjeg Vidovca, Stjepana Ribarića, zamjenika načelnika Goričana, Ljubomira Grgeca, načelnika, i Dobriše Zvošeca, zamjenik načelnika Kotoribe, Vladimira Domjanića, načelnika, i Danice Glad, zamjenice načelnika Male Subotice, Viktora Pintarića, zamjenika načelnika Orehovice, Višnje Ivačić, načelnice, i Elvisa Horvata, zamjenika načelnice Pribislavca, Dragutina Debelca, zamjenika načelnika Selnice, Sanje Krištofić, načelnice, i Svjetlane Zlatarek, zamjenice načelnice Strahoninca, Miljenka Janušića, zamjenika načelnika Sv. Jurja na Bregu, Marijana Colara, zamjenika načelnika Sv. Martina na Muri, Saše Horvata, zamjenika načelnika Šenkovca, Stanislava Rebernika, načelnika, i Augustina Požgana, zamjenika načelnika Štrigove, te Zdravka Mlinarića, načelnika, i Zlatka Kovačića, zamjenika načelnika Vratišinca.
Zanimljivo je – u vrijeme u kojem su spomenutom povjerenstvu trebali podnijeti imovinske kartice na uvid, svi nabrojeni bili su ili volonteri ili u još ne sasvim definiranom statusu (hoće li profesionalno, hoće li volonterski), ali to ih nije oslobađalo obveze podnošenja imovniskih kartica.
Državni se proračun baš lijepo opomogao kaznama iz Međimurja: isti će ostvariti više od dvjesto tisuća kuna nenadanog prihoda. Možda to ni nije loše, možda se to u Međimurje vrati kao jedan promil obećanih, a nerealiziranih transfera iz državnog proačuna za 2009. godinu...
● NISU BOKCI
Zaviri li se u sadržaj imovinskih kartica grupe najistaknutijih izvršnih, neposredno izabranih dužnosnika u Međimurskoj županiji (jer za sve je spisak ipak predugačak), dakle župana i zamjenika župana, kao i gradonačelnika i njihovih zamjenika u sva tri međimurska grada – odmah je jasno da nitko od njih nije bogec bistrički, no isto tako je jasno da po imetku stečenom u životu nitko ne izlazi iz tzv. srednjeg građanskog sloja. Svi su pod vlastitim krovom (obično opterećenim hipotekom za uzete kredite), ntiko nije podstanar, a nitko od dužnosnika ne pripada ni skupini velikih poduzetnika ili tzv. tajkuna.
● ŽUPAN I DOŽUPANI - UREDNO
Međimurski župan i njegovi zamjenici uredno su se odazvali prijavi svog imovinskog stanja.
Župan Ivica Perhoč prijavio je da ima stan površine 37 m² te stan površine 55 m². Ima i oranicu, vinograd i šumu, sve skupa vrijedno 35.000 kuna, VW polo vrijedan 7.000 kuna i još jedan VW polo vrijedan 15.000 kuna. Sa suprugom (koja zarađuje 5.700 kuna neto mjesečno) otplaćuje kredite – 340.000 kn na 15 godina i 48.000 kuna na 4 godine.
Zamjenik župana Anđelko Horvat vlasnik je udjela u obiteljskom poduzeću Horvat d.o.o. od 25%, supruga također posjeduje 25% udjela u poduzeću, sva je imovina stečena nasljedstvom, dohotkom i kreditnim zaduženjem, posjeduje gospodarsko zemljište s dugotrajnim nasadima. Kako ostala imovina nije posebno iskazana, podrazumijeva se da je obuhvaćena temeljnim kapitalom obiteljskog poduzeća.
Zamjenik župana Matija Posavec prijavio je stan u vlasništvu površine 60 m², osobni automobil BMW 320 te 10.000 eura štednje. Stan je nasljedstvo, osobni automobil kupljen, vraća kredit visine 10.000 eura, a uz dužnost dožupana ima i (privatno) funkciju prokurista u obiteljskom poduzeću Autostop d.o.o. Čakovec.
● GRADOVI
Branko Šalamon, gradonačelnik Čakovca, ima obiteljsku kuću u Čakovcu te polovicu vikend kuće na 1.600 čhv zemljišta, auto kia shuma vrijedan 20.000 kuna i čamac USA-boat vrijedan 25.000 kuna. Vlasnik je 4% udjela u Međimurjeplet modi Kotoriba te 25% u poduzeću Međimurjeplet šiba Kotoriba. Obiteljska je kuća nasljedstvo, vikend kuća i druga imovina stečena je od vlastitih primitaka i primitaka supruge, ali i kreditnim zaduženjem. Supruga još posjeduje 1/9 obiteljske kuće u Čakovcu. U kartici nije navedena visina kreditnog zaduženja, već samo da su nekretnine opterećene hipotekarno.
Zamjenik gradonačelnika Čakovca Veselin Biševac suvlasnik je stana površine 65 m² u Čakovcu, ford fiesta vrijedna 50.000 kn vlasništvo je supruge, stan je stečen kupnjom iz primitaka od plaće, a auto kreditnim zaduženjem. Otplaćuju dva kredita – 15.000 eura do 2015. te 35.309 eura do 2012. godine.
Zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović živi s obitelji u kući u vlasništvu njegovih roditelja, posjeduje auto renaut megane vrijedan 110.000 kuna, nabavljen kreditom, supruga ima auto chervolet spark vrijedan 52.000 kuna uzet na leasing. Kredit od 7.000 eura otplaćuju do 2019. godine, a kredit od 10.000 eura do 2013. godine.
Dragutin Glavina, gradonačelnik Preloga, vlasnik je kuće površine 110 m². Ima i oranicu površine 400 čhv vrijednu 10.000 kn te pokretnine vrijedne ukupno 550.000 kn. Suvlasnik je 50% poduzeća Glavina d.o.o., vrijednosti 250.000 kuna, 50% poduzeća je u vlasništvu supruge. Kuću i oranicu stekao je nasljedstvom i darovnim ugovorom, ostalu imovinu kreditnim zaduženjem te kupovinom sredstvima od svoje plaće i plaće supruge.
Zamjenik gradonačelnika Preloga Ljubomir Kolarek ima kuću i dvor površine 566 čhv stečene darovnim ugovorom. Ima i oranicu površine 772 čhv vrijednu 1.500 eura te jednu površine 710 čhv vrijednu 1.450 eura.
U Murskom Središću su kažnjenici jer ni Josip Dobranić, gradonačelnik, ni njegov zamjenik Dražen Srpak nisu na vrijeme dostavili imovinske kartice, pa se o njihovom imovnom stanju još ne može izvijestiti.
● 15 OD 22
U konačnom zbroju – petnaest se općinskih načelnika (od ukupno 22) uredno odazvalo obvezi podnošenja imovinske kartice: Franjo Makovec (Sv. Martin na Muri), Anđelko Kovačić (Selnica), Franjo Bukal (Orehovica), Zlatko Horvat (Donji Kraljevec), Mario Moharić (Goričan), Dragutin Lisjak (Domašinec), Ivan Hajdarović (Dekanovec), Marijan Varga (Donja Dubrava), Josip Lepen (Podturen), Anđelko Nagrajsalović (Sv. Juraj na Bregu), Franjo Kovačić (Gornji Mihaljevec), Mladen Horvat (Nedelišće), Zvonimir Taradi (Belica), Dean Hunjadi (Sv. Marija), i Vladimir Novak (Šenkovec).
Za one koji žele znati što tko od njih ima (a i odakle mu) – dovoljno je da si odguglaju - povjerenstvo + sukob interesa, pa na toj internetskoj stranici mogu vidjeti ne samo međimurske dužnosnike, već sve iz cijele Hrvatske, od načelnika najmanje općine do predsjednika države.
Marijan Belčić

Izvor: 2851