Arhiva 25.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Kažnjeni Perhoč, Horvat, Makovec, Ivačić i Grgec

Kaznu od 5.000 kuna morat će platiti međimurski župan Ivica Perhoč jer je uz dužnost prvog čovjeka Međimurske županije istodobno u Nadzornom odboru trgovačkog društva Međimurske vode. Odlučilo je tako nedavno formirano Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Perhoč nije jedini novčano kažnjen međimurski dužnosnik. Iz istog razloga, odnosno zbog članstva u Nadzornom odboru spomenute tvrtke, bit će sankcionirani i načelnik Nedelišća Mladen Horvat i Svetog Martina na Muri Franjo Makovec, kao i načelnica Pribislavca Višnja Ivačić. Njih troje morat će platiti po 3 tisuće kuna. Dvije tisuće izdvojit će prvi čovjek Kotoribe – Ljubomir Grgec.
Ne primaju naknade, ali ipak…
Prvotno predviđene kazne bile su inače i veće. Sa 7.000 planiralo se kazniti župana, a s po 5 tisuća načelnike.
No, Povjerenstvo je uvažilo njihova obrazloženja, primjerice, kako su tražili mišljenje Ministarstva uprave o spornom pitanju, no, da jasan odgovor nisu dobili. Brane se i kako za članstvo u Nadzornom odboru nisu primali nikakav novac, dok je Grgec ukazao i na činjenicu da načelničku dužnost obavlja volonterski. U roku od 45 dana kažnjeni dužnosnici moraju razriješiti situacije zbog kojih su se našli pod povećalom povjerenstva.
- Povjerenstvo je uvažilo sve vaše razloge iako ste svojim radom u nadzornom odboru te tvrtke štitili javni interes, što vas ipak ne sprečava da poštujete zakon. Uzimajući u obzir i to da za rad u nadzornom odboru niste primali financijsku naknadu, povjerenstvo je smanjilo predložene novčane sankcije i odredili smo vam najmanje propisane iznose. Sada vam preostaje da razriješite sporne situacije i izađete iz nadzornog odbora, izjavila je predsjednica povjerenstva Dalija Orešković.
Kako doznajemo, zbog istog razloga kao i već kažnjeni kolege, prijavljen je i čakovečki gradonačelnik Branko Šalamon, no, Povjerenstvo još nije obznanilo je li zbog nekog razloga prijava odbačena, čeka li se još uvijek njegovo očitovanje ili još nije došao na red?
Velimir Kelkedi

Perhoč: Ne vidim mogućnost sukoba interesa

Povodom odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je župana Međimurske županije i četiri načelnika međimurskih općina kaznilo novčanim kaznama, župan Ivica Perhoč dao je priopćenje za javnost u kojem stoji:
“Povodom odluke Povjerenstva za sukob interesa koje je za mene i četiri načelnika općina utvrdilo da smo u sukobu interesa te nam odredilo novčane kazne, želim najprije reći da sam legalist te da ću u potpunosti poštivati odluku Povjerenstva.
No, kao što sam nekoliko puta javno govorio, smatram da je nemogućnost članstva ili predsjedanja nadzornim odborima dužnosnika izabranih na neposrednim izborima nelogična. Smatram da te zakonske odredbe treba mijenjati na način da se maknu odredbe prema kojima župani, načelnici i gradonačelnici ne mogu biti članovi NO-a. Naime, osoba koju neki dužnosnik imenuje odgovara njemu, pa ne vidim razliku između dužnosnika i od dužnosnika imenovane osobe u mogućnosti dolaska u sukob interesa.
Nadalje, ne vidim ni mogućnost sukoba interesa mene kao privatne osobe ili kao predstavnika jednog od vlasnika jer odlukama koje donosi Nadzorni odbor ne mogu pogodovati bilo sebi, bilo Međimurskoj županiji. Ni u kom slučaju ne mogu svoj privatni interes staviti ispred javnog.
Sve u svemu, poštivat ću odluku te se u predviđenom vremenu razriješiti članstva u svim nadzornim odlukama, no, i dalje ću ukazivati na ono što smatram da je propust zakonodavca.”

Izvor: 3026