Arhiva 10.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

Kineskim ulagačima Međimurje jedna od najvažnijih destinacija za ulaganja u Europi

Nakon što je veleposlanica Kine u Republici Hrvatskoj Deng Ying, sa suradnicima posjetila Međimursku županiju početkom tjedna, posjet je uzvratila već nekoliko dana kasnije, kada je održan gospodarski susret označen kao povijesni. Naime ovo je posjet predstavnika najviše gospodarske delegacije jedne zemlje, ovog puta jedne od najmoćnijih gospodarskih sila u svijetu, u 23 godine postojanja županije. U Međimurje su, uz veleposlanicu, stigli predvođeni potpredsjednikom financijskog i gospodarskog odbora Svekineskog narodnog kongresa gospodinom Gu Shengzuom, savjetnikom za gospodarstvo i trgovinu Liu Kaiom, prvom tajnicom Qu Huibin, trećim tajnikom Wangom Yucaiom te nekolicinom kineskih gospodarstvenika i investitora koji su prepoznali mogućnost investiranja u Međimurje. Domaćin još jednog velikog gospodarskog susreta bio je župan Međimurske županije Matija Posavec, kako je naglasio, u prvom redu jer je neophodno kvalitetno predstavljanje potencijala kao i rezultata ove županije. A predstavljanje je urodilo plodom, što je povratkom predstavnika Kine samo dokazano.  

 

Međimurje će se preporučiti svim kineskim ulagačima

 

„Županu od srca zahvaljujem jer nas je nakon odlične organizacije te zahvaljujući svojoj mudrosti i izvanrednom planu za razvoj ovog kraja, privukao da ponovo dođemo. Upravo zbog toga Međimurska županija ostavila je dubok dojam na delegaciju, a gospodin Gu Shengzu svojim dolaskom dao je znak da će Kina promijeniti svoj način razvoja, način izvoza robe i ulaganja prema inozemstvu. Ovo je velika prilika za Međimurje, jer kineski ulagači smatraju vašu županiju jednom od najvažnijih, idealnih destinacija za ulaganja u Europu.“, rekla je veleposlanica. „Kineska vlada napravila je plan prema kojem će u pet godina promijeni izvoz u uvoz. Investicije u inozemstvo ove će godine premašiti ulaganja u Kinu, što je važno za Međimurje jer je ovo sredina za investicije, idealna za kineske poduzetnike koji žele ulagati u EU, kao ulazak u Europu“, između ostalog rekao je potpredsjednik financijskog i gospodarskog odbora Svekineskog narodnog kongresa Gu Shengzu te dodao kako je na ovom po njih iznimno važnom sastanku prisutno pet poduzetnika iz Kine i kako će svi materijali Međimurja i međimurskog poduzetništva biti dostupni na web stranicama kineskog Ministarstva gospodarstva te se time kao destinacija preporučiti kineskim ulagačima. 

 

U Kinu prodano novih 2.000 boca međimurskog vina

 

Tomšićevo je vino, točnije 1.000 boca već na kineskom tržištu. “Radi se o velikom tržištu koje ne možemo namiriti količinski, no kvaliteta svih naših vinara je neosporna i Kinezi su je prepoznali“, objasnio je Tomšić. 

I danas je kineska delegacija u nekoliko navrata imala priliku degustirati vrhunska međimurska vina, što je rezultiralo novom narudžbom od 2.000 boca. Predstavnici lokalnog gospodarstva s kineskom delegacijom održali su i  bilateralni sastanak u Donjem Kraljevcu, od kojeg se očekuju konkretni rezultati. Tom su prigodom posjetili i tvrtku Tehnix, čiji direktor Đuro Horvat smatra kako u Kini mogu napraviti veliki posao. „Ovakvi sastanci samo su početak, prvi korak prema tome. Prilika je tu, moramo biti strpljivi i vješti da naše znanje i tehnologiju prodamo u Kini“, objasnio je. 

 

Međimurje, jer uspjeh nije slučajnost

 

Za kraj je kineska delegacija naglasila kako suradnju vide i u turizmu, jer kontinentalni dio itekako vrijedi za kineske turiste, ali i u proizvodnji metalskih proizvoda u Kinu te razvijanju ekološke komponente poljoprivredne proizvodnje. Međimurska županija pak je drugi puta u tjedan dana dobila priliku za predstavljanje svojih 20 najznačajnijih projekata koji se tiču tekstilne, metalske i prehrambene industrije te svojom izvrsnošću i spremnošću samo potvrdila krilaticu - Međimurje, jer uspjeh nije slučajnost. Kako je gosti ne bi zaboravili, za njih  je pripremljena verzija na kineskom jeziku ispisana na usb stickovima sa sadržajem o međimurskom gospodarstvu i poduzetnicima.   

Izvor: 3107