Arhiva 22.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

KINEZI SE ŠIRE U EUROPU

Kinezi pokazuju interes za gospodarskim rastom i širenjem u Europu. Ulažu u to milijarde dolara, a svjedočanstva iz Australije govore da su ozbiljni ulagači, ali zapošljavaju isključivo Kineze.

Župan Matija Posavec i njegovi zamjenici Sandra Herman i zamjenik Zoran Vidović su u sklopu delagacije sastavljene od predstavnika 16 država sjeveroistočne Europe, boravili u višednevnom posjetu Narodnoj Republici Kini. To je nastavak suradnje pokrenute u Pragu, na međunarodnoj konferenciji održanoj protekle godine, na kojoj su predstavljeni potencijali pojedinih država i regija sudionica na području gospodarstva, investicija, kulture, turizma i obrazovanja.

U Kini su predstavljene smjernice rada i napretka Hrvatske na primjeru Međimurske županije, s ciljem povezivanja s NR Kinom, posebice u segmentu buduće gospodarske suradnje. Komentirajući posjet, župan je naglasio da posjet nije bio isključivo samo u interesu Međimurja već cijele Hrvatske.

- Kina si je zadala zadaću da u roku od 10 - 20 godina bude najbogatija zemlja i prva sila svijeta te izdvojila pritom milijarde dolara kako bi promovirala svoju gospodarsku politiku u zemljama Europske unije.Upravo kineski ulagači vide Hrvatsku kao svojevrsna vrata u Europu, a time i Međimursku županiju koja je već stekla renome pogodne destinacije za ulaganje - kaže župan Posavec.

On je i jedan od potpisnika nove Povelje Asocijacije župana i guvernera provincija Narodne Republike Kine te 16 država sjeveroistočne Europe, kojoj je na čelu Zhang Qingwei, guverner pokrajine Hebei, a koja je sklopljena kako bi se osigurao nastavak komunikacije među odabranim zemljama.

Australija ovakvo iskustvo - zainteresirane Kine za gospodarski razvoj na području te otočne zemlje - već proživljava, no zamjerke su u tome da Kinezi zapošljavaju samo svoje sunarodnjake.



 



Izvor: 3134