Arhiva 07.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

KIŠA I BERBA KRUMPIRA: Razmočene njive!

Da je poljoprivredna proizvodnja u mnogim kulturama prava lutrija (jer s nebom se ne potpisuju ni ugovori ni police osiguranja) i ove su se godine uvjerili međimurski (ali i brojni drugi u Hrvatskoj i širem europskom okruženju) uzgajivači merkantilnog krumpira.
Očekivao se relativno dobar urod, no kiše koje su obilježile početak sezone berbe kasnih i srednje kasnih sorti krumpira – procjenjuju uzgajivači – ubrale su najmanje 30% uroda i prije nego su u razmočene nesade pokušali krenuti s kombajnima.
STROJEVI SE LOME
Predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkanitlnog krumpira Dragutin Taradi iz Belice sudjelovao je u srijedu, 29. rujna u Zagrebu na sastanku Odbora za krumpir Hrvatske poljoprivredne komore i usput, pokušavajući popraviti slomljeni kardan na kombajnu na polju sa zapadne strane Novog Sela Rok, komentira u kakvoj su se situaciji uzgajivači krumpira našli:
- Na sastanku smo dogovorili da svim uzgajivačima pošaljemo poruku da se racionalno krene u plasman krumpira jer je zbog oborina izvađeno tek trideset do četrdeset posto uroda, a kako vidite, na našim poljima – ponegdje ga je nemoguće vaditi. Strojevi se lome, blato je, mi već sad jasno vidimo da će krumpira u Hrvatskoj biti 30% manje nego inače, a u europskim zemljama čak i do 50% manje.
OTPOR AKCIJAMA
- Mislim da trebamo svi zajedno pružiti otpor težnji trgovačkih lanaca da na krumpiru provode svoje prodajne akcije jer time se ruši cijena i remeti tržni red.
Trenutno se krumpir pri pakirerima otkupljuje za 1,5 kuna po kilogramu rinfuze. Ako je to krumpir koji se u postupku ambalažiranja pere, onda je cijena 1,6 kuna za kilogram. Međutim, svi se slažu u procjeni da bi cijena trebala biti najmanje na 1,8 kuna za kilogram. Osim toga, očekujemo da će doći do rasta cijene jer, uz najmanje 1,42 kune proizvodnih troškova po kilogramu (a kasnije i skladištenja i ostalog), ni u kom slučaju ne smijemo krumpir dati po nižoj cijeni. Pokazat će se na kraju da je i 1,8 kuna, koliko bi sad bilo korektno – premalo!
Tko misli poklanjati krumpir, bolje da ga ne sadi! Nama ljudi koji usput sade krumpir, hobisti (jer od proizvodnje krumpira ne žive), remete tržište, daju ispod cijene, nemaju kvalitetu jer ne ulažu u sjeme, u agrotehniku i ne može se po takvima procjenjivati tržište.
U donjem dijelu Međimurja još je 80% krumpira na njivi! Jednostavno se ga ne može vaditi, nitko ne može prognozirati koliko će ga propasti. Ja imam krumpir na 23 hektara, očekivao sam oko 700 tona merkantila, a bit ću sretan ako 500 tona bude primjerene kvalitete za tržište. Godina je bila takva de se više moralo ulagati u njegu nasada.
BAREM 1,8 KUNA
Franjo Sklepić sa sinom Franjom (ml.) iz Belice u petak ujutro s polja kraj Kiš Rokuša vozio je prvu prikolicu krumpira u pakirinicu. Imaju 18 hektara pod krumpirom i jedva su dočekali da se s kombajnom može ući na neke nasade, kaže Franjo mlađi:
- S deset lipa razlike između otkupne cijene i proizvodnih troškova mi se nećemo moći pokriti u godini kakva je ova. Na poljima na kojima mi imamo krumpir svaka je depersija puna vode, meni se čini da je urod još i dobar u odnosu na uvjete kakvi su vladali, posebno ovih zadnjih tjedana. Ništa nam ne ide na ruku. Ove je godine samo 150 litara plavog dizela po hektaru krumpira, a trošili smo daleko iznad 200 litara za obradu kakva je morala biti. Zato mislim da bi cijena u otkupu rinfuze trebala biti barem 1,8 kuna za kilogram.
RANE SORTE
KAKO-TAKO, ALI...
Dejan Braniša s ocem Borisom i djedom Mijom Dodlekom iz Belice s kombajna na njivi nedaleko od Novog Sela Rok (tamo su nešto ocjeditiji tereni) na kojem je teško bilo prebirati ljepljivu zemlju od krumpira slaže se u glas u ocjeni:
- Cijena u otkupu je preniska, mora se dići na 1,8 kuna jer voda je nanijela više od 30% gubitka. Evo, imamo 15 hektara pod krumpirom, a uzeli smo urod s tek tri hektara. Rane su sorte bile dobre, stiglo se sve napraviti, ali s ovim kasnim sortama ove je godine ispala lutrija. Ako opet krene kiša, ne znam koliko ćemo uopće krumpira skinuti s polja. Zato nema šanse da idemo sad – a otkupljivači bi to htjeli – na niže od 1,6 kuna za kilogram rinfuze. Mislim da su ozbiljni proizvođači u tome složni i da nas neće probiti s nižim cijenama. Ne možemo mi biti jedini kojima se ne bi priznalo povećane troškove ulaganja?!
NIJE KIŠA UVIJEK DOBRA
Marija Taradi iz Belice s mukom je gledala u slogove krumpira na njivi sjeverno od Belice prekrivenoj velikim dijelom vodom:
- Nemamo puno pod krumpirom, tek pet hektara, ali vidite kakvo je ovo vrijeme, koliko je štete donijela kiša... Samo zbog previše kiše - za trećinu će biti manje uroda, a mislim da mjestimično neće biti moguće niti povaditi krumpir. Da nije bilo toliko kiše, možda bi i prinos bio bolji, ali sad je to tako – ne znam koliko ćemo pokriti troškove... Možda niti ne uspijemo.
Marijan Belčić

Izvor: 2893