Arhiva 17.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Kiša pokvarila veselje malih modelara

Mladež Zmajarskog kluba Rode Prelog - Lidija Kramar, Daniel Kramar, Ivana Vadlja, Miroslav Hržić, Valentina Žerjav, Radovan Čavlek, Josipa Mišić, Davor Balažin i Paolo Novak – okupila je nedavno u hangaru ZK-a Rode kraj preloškog jezera djecu iz osnovnih škola Hodošan, Prelog, Donji Kraljevec i Draškovec koju su u obilasku spomenutih škola animirali da se uključe u aktivnosti Kluba i nauče izrađivati aviomodele.
Vjetrovito vrijeme pokvarilo je prvobintu zamisao: klinci su prvo trebali učiti o osnovama aviomodelarstva, zatim izraditi svoje prve modele, pa nakon toga na letjelištu ZK-a Rode održati natjecanje sa svojim modelima.
No, zmajari kao zmajari, nisu se dali smesti lošim vremenom (premda je od najavljenih pedesetak tek 18-ero mališana došlo na radionicu), cijeli su program održali u hangaru, a puštanje ručnih zmajeva na letjelištu odgođeno je do druge prilike.
Puno se se toga novog naučilo, a ZK Rode – s obzirom na pokazan interes osnovaca – može sa sigurnošću računati na nove članove.
Osnovci su – osim učenja temeljnih znanja o izradi modela aviona od drva i papira i oslikavanja svojih prvih modela – upoznati i s motornim aviomodelima, a potom je održano i natjecanje u puštanju izrađenih modela.
U izradi papirnatih modela najuspješniji je bio i sa svojim modelom najdužim letom dohvatio prvo mjesto David Dolenec (20 m), drugi je bio Leon Strahija (12,5 m), a treći David Strahija (12 m). U konkurenciji s drvenim modelima prvo je mjesto osvojio Dominik Milković (11 m), drugo David Šupljika (10 m), a treće Dominik Žganec (6 m).
Ocjenjivala se i likovnost, a u temi najljepši crtež motornog zmaja pobijedila je Jelena Branilović.
Održavanje dječje radionice ZK-u Rode pomogla je realizirati Zajednica tehničke kulture Međimurske županije, pa je djeci sve što je bilo potrebno za aviomodelarenje osigurano besplatno, a aviomodele su ponijeli kući. (MB)

Izvor: 2877