Arhiva 14.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

KLIZIŠTA: Zemlja se otvara u Železnoj Gori i Dragoslavcu

U Dragoslavcu, na dionici državne ceste u smjeru Štrigove pojavilo se novo klizište tik uz prometnicu. Radi se o točki koja je tek nekoliko metara udaljena od klizišta koje je prije gotovo tri godine sanirala Županijska uprava za ceste - s obzirom da je prometnica tada još uvijek bila pod njihovim upravljanjem.
Klizište je zasad označeno trakom, no, sanacija je jedina koja kritičnu točku može učiniti sigurnom za prometovanje. Isto se odnosi i na klizište u Prekopi u kojoj već pola godine pola prometnice stoji “odlomljeno” od ostatka. U kolovozu prošle godine, u vrijeme preuzimanja upravljanja prometnicom, Stjepan Marković iz Hrvatskih cesta za list Međimurje rekao je da je projekt sanacije te prometnice u izradi. Spomenuo je kako je svjestan da se radi o prioritetu, naznačivši kako postoji mogućnost dodatnih odrona. To se i dogodilo sada u Dragoslavcu, pa je sanacija tim važnija.
U Hrvatskim cestama razgovarali smo sa S. Markovićem koji kaže:
- Upoznati smo sa situacijom u Dragoslavcu i odmah smo poduzeli radnje da pripremimo ugovaranje poslova za izradu projektne dokumentacije za sanaciju tog klizišta u Dragoslavcu. U kontaktu smo i s Međimurje-Plinom, kako bi se zaštitio plinovod u zoni klizišta, a radove planiramo izvesti odmah poslije provođenja javnog nadmetanja i kad dopuste vremenski uvjeti. Zasad će se u odjelu klizišta promet odvijati uz regulaciju, s dopunskom prometnom signalizacijom. Zato molimo sudionike u prometu da se iste pridržavaju.
Iskoristili smo priliku pitati i o sanaciji prometnice u Prekopi.
- Za Prekopu smo odabrali izvođača. To je Tegra, ugovor je u pripremi i idućih će dana biti potpisan. Odmah ćemo potom, dakako uz povoljne vremenske uvjete, započeti pripremne radove i sanirati lokaciju. Računamo da će dovršenje biti koncem svibnja, najkasnije lipnja. Možda ćemo uspjeti i Dragoslavec u tom potezu riješiti, kaže za list Međimurje Stjepan Marković.
Martinovski vrh se spušta
Na četiri mjesta u Železnoj Gori odronila se zemlja na poljoprivrednim površinama, o čemu se govorilo i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Štrigovi. Načelnik Stanislav Rebernik vijećnike je upoznao s činjenicom da oštećenja nisu tolikog obima da bi mogla biti proglašena elementarna nepogoda.
U ured Općine zaprimljene su četiri prijave klizišta, a radi se o vinogradima i voćnjacima na poziciji Martinovski vrh. Obišli smo tako vinograd Saše Knezića kojem je odron odnio sto, od ukupno petsto trsova.
- Zemlja je propala petnaestak metara, a spustila se pedeset metara. Čak se dio stabala u šumi nakrivio jer se dolje sve spušta u usko grlo. Meni je klizište odnijelo stotinu trsova, orah i neke voćke, ali moram vam priznati da ne očekujem da će to itko vraćati u staro stanje. Neka ostane kako je zasad, samo se nadam da klizište neće ići dalje. Prije dvije godine primijetili smo da se taj dio vinograda spustio za tridesetak centimetara i vidjeli smo rupe u tlu, ali tu ne možete puno učiniti da izbjegnete daljnje klizanje tla. To bi bila skupa investicija u odnosu na ono što se njome dobiva, kaže nam Saša Knezić.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3072