Arhiva 05.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

KLIZIŠTE U GRABROVNIKU I DALJE PRIJETI

Prijeteće klizište u Grabrovniku bilo je tema našeg pisanja još prije godinu i pol dana, kad smo razgovarali s Anicom Turk. Njezino obiteljsko imanje nalazi se podno brijega koji posljednja dva tjedna klizi zatrpavajući dio dvorišta i terase kuće.
- Železna Gora se seli u Grabrovnik, kaže u gorkoj šali naša sugovornica pokazujući koliko se tlo pomaklo posljednjih petnaest dana.
Najviše strahuje od nadolazećeg vremena, mogućih padalina, odmrzavanja zemlje i novih zemljinih hirova. Ugrožena je i kuća Željka Škvorca pozicionirana na vrhu brijega, dvjesto metara dalje od imanja Turkovih. Sanacija klizišta bila je i tema posljednje sjednice Općinskog vijeća u Štrigovi, o čemu je načelnik Stanislav Rebernik imao puno reći, ali na žalost - malo može učiniti u aktualnom trenutku.
- Financijski je to ludo velik zahvat. Dio ceste propao je zbog klizanja tla, a radi se o ukupno 7 hektara zemlje koja se pokrenula. Neki su se vodovi prekinuli, primjerice voda, ali je načinjen alternativan pravac. Ugrožen je električni kabel jer se stup nakosio, telefon i plinske cijevi također se nadziru. Stručnjaci kažu da su klizišta najopasnija “kad se pojave visibabe”. Dakle, čim zatopli i voda iz pukotina počne nanositi novu štetu - rekao je na sjednici Općinskog vijeća Stanislav Rebernik.
Dodao je da se u ovom trenutku mogu obaviti tek najhitniji zahvati koji, međutim, neće u potpunosti sanirati klizište niti će u značajnijoj mjeri umanjiti mogućnost proklizavanja tla. - Tu nema improvizacije. Hitno moramo zbrinuti dvije obiteljske kuće, Turk i Škvorc, što su financijski i vremenski zahvati manjeg obima te izraditi elaborat sanacije. Elaborat za jedan hektar zemljišta obuhvaćenog klizanjem stoji oko 400 tisuća kuna, a mi moramo sanirati oko 7 hektara. Govorimo o višemilijunskim izdacima, zbog čega će Županija tražiti pomoć države - istaknuo je načelnik.
Nove štete
Velik broj vinogradara također je prijavio štete od klizišta, pa Općina Štrigova mora studiozno procijeniti što to dugoročno znači za cijelo područje.
- Svi zahvati moraju biti pod strogom kontrolom. Ne samo izgradnje infrastrukturnih mreža, već i intervencije u voćnjacima i vinogradima. Sve što se radi na zemljištu moramo nadzirati jer se bojim izuzetno velikih problema s klizanjem tla - ističe načelnik.
Vijećnik Rajko Cmrečnjak dao je svoje viđenje:
- I ja sam imao štetu u vinogradu zbog klizišta, ali sam ga sam prouzročio ravnanjem dijela zemljišta. Moramo biti oprezni, svaku intervenciju u zemlju procijeniti i razgovarati s onima koji imaju infrastrukturu pod zemljom da također daju svoj obol u ovome. Međimurske vode imaju vodovodnu mrežu, a gradeći je, također su izazvali pomicanje tla.
Pucaju zidovi
Pukotine na zidovima obiteljskih kuća Turk i Škvorc jasan su pokazatelj da su domovi ozbiljno ugroženi. Zbog toga se Anica Turk prošlog tjedna i obratila općinskom vodstvu, no konkretnu pomoć još ne može dobiti.
Načelnik i suradnici ne usuđuju se intervenirati u zemljište prije stručnih procjena, kako ne bi prouzročili još veće probleme.
- Zidovi kuće pucaju mi i izvana i iznutra, zemlja je već došla na početak terase, zatrpala mi još tri metra dvorišta i pitanje je gdje će stati. Postavili smo pilote prije godinu i pol koje je sad zemlja zatrpala, a mi noću više ni ne spavamo jer osluškujemo što se vani događa - priča nam Anica Turk.
Krajnje je vrijeme da se zabiju piloti u zemlju, procjena je naše sugovornice koja strahuje za obiteljsku kuću. Nadomak njezina doma nakrivio se betonski stup električnog dalekovoda, a godinama raspucalo stablo sada se još više rastvara.
- Svjesna sam da momentalno nitko ne želi intervenirati bez mišljenja struke, ali nužno je da se neki zahvati obave što prije - kaže Anica Turk.
Načelnik Rebernik ističe da u narednih desetak dana mjere sanacije sigurno neće biti donesene te da tvrtka Geo Gaus u ovom trenutku žurno priprema podlogu za izradu projekta sanacije klizišta.
Sa Šumarijom sam već uspostavio kontakt i izaći će ususret ustupanjem drva za pilote. Očekujem da župan proglasi elementarnu nepogodu i nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti reagirati pravodobno, da se ne dogodi veća tragedija - zaključuje načelnik.
Aleksandra Ličanin

Očekuje se proglašenje elementarne nepogode

Župan Ivica Perhoč u petak nam je potvrdio da će najvjerojatnije tijekom tjedna proglasiti elementarnu nepogodu. O klizištima u Grabrovniku obavijestio je premijerku Jadranku Kosor za njezina posjeta Čakovcu, 27. prosinca, no procjenjuje da će s državne razine pristići skromnija pomoć od očekivane.
- U Županiji ćemo vjerojatno koristiti sredstva za izvanredne situacije, kako bismo krenuli u sanaciju klizišta. Razgovarao sam s varaždinskim županom Predragom Štromarom o ovoj temi jer imaju iskustava sa sanacijom klizišta i vidim da postoji prostor za uključivanje države u sanaciju šteta. U kojem će to biti obimu, teško je reći, no ako je suditi po dosadašnjoj praksi, mislim da će lokalna i regionalna uprava podnijeti veći dio. Najvažnije je da odredimo “pravu dijagnozu” i mjere zaštite jer tu nema mjesta improvizaciji. Dosadašnje intervencije nisu bile adekvatne, još manje dovoljne i zapravo su bacanje novaca - kaže za list Međimurje župan Perhoč.
Između redaka, on se obraća i svima koji su se upuštali, ili to tek kane, u intervencije na zemljištima.
- Činjenica je da se rade zahvati u prirodi koji nisu u potpunosti kontrolirani. Masa novih nasada, dakle vinograda i voćnjaka, koji se ravnaju i oblikuju, pridonosi otvaranju zemlje na tom prostoru potencirajući nastajanje klizišta. Sada aktivnosti moramo razvijati u dva smjera: odraditi neodgodive sanacije kod obitelji Turk i Škvorc gdje se zadire u temelje i tu će struka dati svoje prijedloge te u proljeće krenuti u sanaciju samih klizišta. Ukupna šteta je višemilijunska. Grubo procjenjujemo da će nam trebati oko 10 milijuna kuna - zaključuje župan Ivica Perhoč.
A. Ličanin

Izvor: 2906